Lékaři: Zvýšený výskyt rakoviny ve Fukušimě nezpůsobila radiace

10. 3. 2017 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšený počet případů rakoviny štítné žlázy ve Fukušimě, kde se v roce 2011 stalo neštěstí v jaderné elektrárně, nezpůsobila radiace.


Největší dopad na zdraví obyvatel města má stres z evakuace a přesidlování, změna životního stylu a nedostatek pohybu, tvrdí podle agentury AP tým lékařů z fukušimské univerzity.

Lékaři v oblasti provedli plošný výzkum a objevili až 185 případů s podezřením na rakovinu štítné žlázy. Výzkum se soustředil na obyvatele města, kteří byli v době neštěstí mladší 18 let. Podle místního experta by se ale zvýšený počet pacientů s rakovinou neobjevil, kdyby lékaři výzkum neprovedli.

Rakovinu u podobného počtu pacientů objevili lékaři i při výzkumech na severu, jihu a ve středním Japonsku. Starší pacienti trpí více obezitou, cukrovkou a problémy se srdcem a játry. Zvýšilo se i riziko vzniku mozkové mrtvice, infarktu a dalších cévních a srdečních onemocnění.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení, za nímž následovala vlna cunami. O život přišlo asi 19.000 lidí, více než 160.000 lidí bylo evakuováno. Počet lidí, kteří se do Fukušimy vracejí, se ale díky dekontaminaci a rekonstrukci oblasti zvyšuje.

Mezinárodní studie předpovídaly, že počet případů rakoviny se v důsledku neštěstí nezvýší. Přesto někteří odborníci tvrdí, že výskyt případů rakoviny štítné žlázy s únikem radiace souviset může.

Ačkoli rakovina štítné žlázy patří k nejlépe léčeným formám nádorového onemocnění, mnoho pacientů vyžaduje celoživotní lékařskou péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?