Liberijští zdravotníci stávkují kvůli ebole

14. 10. 2014 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
V Libérii podle plánu začala stávka zdravotnického personálu pečujícího o nemocné nakažené ebolou. Lékaři a ošetřovatelé si jí chtějí vymoci zvýšení příplatků za práci v rizikovém prostředí. Informoval o tom server BBC.


Podle agentury Reuters se do ní ale na mnoha místech zdravotní sestry odmítly zapojit a ráno přišly do práce. Ebola v západní Africe usmrtila přes 4000 lidí, z nichž více než 2300 připadá na Libérii. Devadesát pět tamních obětí byli právě zdravotníci. V Bruselu se budou ve čtvrtek o boji proti zákeřné chorobě radit zástupci zemí Evropské unie.

O zlepšení finančních podmínek a také o zajištění lepší ochrany vyjednávali zástupci ošetřovatelů s vládou od pátku, avšak bez úspěchu. Generální tajemník svazu liberijských zdravotníků George Williams dnes řekl, že vláda nezměnila názor a nechce dále jednat. Náměstek liberijského ministerstva zdravotnictví Matthew Flomo ještě ráno prohlásil, že vláda o plánu na stávku nic neví. Podle něj naopak vláda přistoupila na platové požadavky zdravotníků, což však Williams popřel.

Základní mzda zdravotníků činí v Libérii 200-300 dolarů (4300-6500 korun) a ti, kdo pečují o lidi nakažené ebolou, dostávají měsíční příplatek ve výši 500 dolarů. Chtějí ho nyní navýšit na 700 dolarů (15.000 korun). K jejich požadavkům dále patří pojištění a osobní ochranné prostředky.

Ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová epidemii eboly nazvala „nejvážnějším nouzovým stavem v oblasti veřejného zdraví v moderních dějinách“. Podle údajů Světové banky, které Chanová citovala, způsobily ale 90 procent všech hospodářských ztrát v souvislosti s ebolou „iracionální a neorganizované snahy veřejnosti vyhnout se infekci“.

Strach z nemoci, která ohrožuje „samotné přežití společností a vlád v už beztak velmi chudých zemích“, se podle ní po světě rozšířil rychleji než virus samotný. Ekonomické důsledky eboly prý dostaly postižené země na pokraj zániku.

Španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo dnes v rozhovoru s deníkem El País obhajoval rozhodnutí své vlády repatriovat dva duchovní s ebolou. Udělala prý, co bylo její povinností a co ostatně udělaly všechny „rozvinuté země, které čelily stejnému problému“. Podle lékařů se stav sestry Teresy Romerové, která se od jednoho z duchovních v madridské nemocnici nakazila, mírně zlepšuje. Není však prý zatím důvod k optimismu. U žádného z 15 dalších izolovaných pacientů nemoc dosud nepropukla.

Ve čtvrtek se v Bruselu sejdou zástupci ministerstev zdravotnictví evropské osmadvacítky, aby se radili o dalším postupu a koordinaci boje proti šíření eboly. Na setkání je pozval dosluhující komisař pro zdraví Tonio Borg a italské předsednictví. Diskutovat by měli především o otázkách kontrol na letištích, v přístavech a na nádražích EU. Británie už oznámila, že se chystá kontroly na hranicích zavést. Cestující se musí už nyní prohlídkám podrobit na letišti Johna F. Kennedyho v New Yorku, následovat mají i další čtyři velká americká letiště.

Ebola doléhá hlavně na Libérii, Sierru Leone a Guineu. Šest měsíců po vypuknutí epidemie je k dispozici pouze čtvrtina z požadovaných lůžek. Začíná se projevovat nedostatek potravin a obchod s nimi je v těchto třech zemích už narušen. V Libérii kvůli ebole odložili volby, aby zamezili shromažďování většího počtu lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?