Lukašenko označil chřipku za "provokaci farmaceutických koncernů"

5. 11. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko označil rozruch kolem pandemie prasečí chřipky vyvolávané virem A(H1N1) za "provokaci farmaceutických koncernů, kterým jde jen o zisk".


Poukázal na to, že počet zápalů plic v jeho zemi letos zřetelně poklesl, a vyzval „nemít strach, uklidnit se a žít“. Vyjádřil se tak krátce poté, co běloruské ministerstvo zdravotnictví oznámilo prvních pět úmrtí na prasečí chřipku v zemi, napsala agentura AFP.

„Je to obyčejná provokace farmaceutických společností jako výraz snahy vydělat peníze na lidském neštěstí,“ prohlásil Lukašenko ve středu po příletu na letiště v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

Reagoval tím na dotaz novinářů, zda nemá strach přijet na návštěvu na Ukrajinu, kde chřipková epidemie zahrnující i virus prasečí chřipky si vyžádala již na 90 obětí a nakazila asi půl milionu lidí.

„Z čeho mít strach? Je třeba se uklidnit a žít,“ zdůraznil Lukašenko. „Například my máme (v Bělorusku) letos zase podstatně méně onemocnění zápalem plic, a pokud je mi známo, na Ukrajině je situace obdobná.

Běloruské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo ve středu večer pět prvních úmrtí v důsledku chřipky vyvolávané virem A(H1N1). Za poslední dva týdny tam bylo zjištěno 19 případů onemocnění prasečí chřipkou.

Na Ukrajině bylo do noci na úterý zaznamenáno podle ukrajinských úřadů 478.456 případů onemocnění na chřipku a dýchací obtíže, viróza si vyžádala dosud 86 lidských životů. Z toho však pouze pět lidí zemřelo prokazatelně v důsledku viru H1N1, uvedlo ve středu kyjevské ministerstvo zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?