Maďarskému zdravotnictví hrozí kvůli úbytku lékařů krize

17. 2. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Maďarskému zdravotnictví hrozí kvůli klesajícímu počtu lékařů v brzké době krize. Upozorňuje na to list Népszabadság, který se opírá o výsledky průzkumu profesora Pétera Balázse z univerzity Semmelweisovy univerzity v Budapešti.


Každý měsíc opustí Maďarsko více než sto lékařů, kteří si jdou hledat práci do zahraničí. Průzkum také ukázal, že za rok přijde do Maďarska jen necelá stovka lékařů z ciziny, kteří žádají o uznání platnosti svého diplomu a chtějí se věnovat své profesi.

V roce 2010 navíc absolvovalo lékařské fakulty méně mediků než kolik doktorů odešlo do důchodu nebo z jiných důvodů opustilo svoji profesi. Počet lékařů v Maďarsku tak klesl v letech 2006-2010 o čtyři tisíce.

Balázs soudí, že pokud bude současný trend pokračovat, hrozí maďarskému zdravotnictví v krátké době krize.

S odchody lékařů do zahraničí se potýká i Česko. Loni zamířilo podle České lékařské komory do zahraničí, především do Německa, asi pětina nových lékařů, což je nejvíce od roku 1989.

Odchody zkušených lékařů se naopak přibrzdily. Celkem loni zamířilo za prací do ciziny z Česka necelých sedm stovek lékařů, tedy zhruba stejně jako v roce 2010.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?