Maďarsko: 10% dospělých prý lze považovat za alkoholiky

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně 10% obyvatel Maďarska lze považovat za alkoholiky. Celostátní průzkum ukázal, že téměř 20% dospělých mužů v zemi pravidelně a hodně pije. Spotřeba stoprocentního alkoholu na jednoho obyvatele je...


BUDAPEŠŤ - Přibližně deset procent obyvatel Maďarska lze považovat za alkoholiky. Celostátní průzkum uskutečněný v roce 2000 ukázal, že téměř dvacet procent dospělých mužů v zemi pravidelně a hodně pije. Tyto údaje zazněly ve středu v Budapešti na odborné konferenci o alkoholismu.

Profesor János Fehér na tiskové konferenci podle agentury MTI řekl, že v Maďarsku na následky alkoholismu umírá ročně až osm tisíc lidí, což je až třikrát více než v západní Evropě. Velkým problémem je i skutečnost, že mnoho Maďarů z finančních důvodů pije jen levný alkohol, který je podstatně škodlivější než kvalitní lihoviny. Zdraví maďarského obyvatelstva poškozuje také kouření, které je rovněž podstatně rozšířenější než v západní Evropě.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že na ošetřování alkoholiků a na léčení s alkoholem spojených nemocí se ročně v Maďarsku vynakládá přibližně 60 miliard forintů, tedy zhruba osm miliard korun.

Podle mezinárodních statistik spotřeba stoprocentního alkoholu na jednoho obyvatele činí v Maďarsku přibližně deset litrů ročně. Agentura MTI poznamenala, že více než Maďaři pijí pouze obyvatelé Irska, Velké Británie a Dánska.

Problémy s alkoholem má také asi milion Čechů a 300.000 je na něm závislých tak, že potřebují léčbu. Statisticky vzato každý Čech, včetně kojenců, vypije ročně 9,9 litru stoprocentního alkoholu, řekl loni v listopadu ČTK docent Jaroslav Skála, bojovník proti alkoholismu, který založil v roce 1948 první zařízení pro léčbu závislosti na alkoholu a v roce 1951 i první protialkoholní záchytnou stanici na světě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?