Mayova klinika z USA bude Brnu poskytovat především své know-how

23. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mayova klinika z Rochesteru v americkém státě Minnesota se bude účastnit projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně především poskytováním svého know-how. Finančně se podílet nebude, i když díky ní bude mít centrum přístup ke zdrojům amerických grantových agentur, řekl ředitel zastoupení CzechInvestu na západním pobřeží USA Radomil Novák...


New York -

V prohlášení vydaném v úterý ve Spojených státech Mayova klinika potvrdila, že s brněnským ústavem hodlá těsně spolupracovat. „Vztahy se zaměří na společné studie vedené Mayovou klinikou a vědci v České republice,“ uvedl v dokumentu profesor Virend Somers z Mayovy kliniky, který bude předsedat mezinárodnímu poradnímu sboru ICRC. „Už nyní existuje neformální program umožňující českým lékařům a inženýrům školit se v našich laboratořích. Těšíme se na širší a ještě produktivnější spolupráci s našimi brněnskými kolegy,“ uvedl profesor Somers.

ICRC má být klinickým a výzkumně vzdělávacím centrem odpovídajícím potřebám 21. století. Jeho vědecký a léčebný program se soustředí na kardioa neurovaskulární nemoci, onemocnění vnitřních orgánů, neurologii a onkologii.

Středisko by mělo významně posílit dosavadní evropsko-americkou spolupráci v lékařské vědě a časem se stát předním výzkumně-lékařským pracovištěm Evropy.

„ICRC zakládáme jako jednu z největších platforem lékařského a biotechnologického výzkumu v Evropské unii,“ uvedl Radomil Novák z agentury CzecInvest, která se přípravy projektu významně účastní.

Po jistém dohadování, zda má ICRC sídlit v Brně nebo při pražském Institutu klinické a experimentální medicíny, česká vláda začátkem března podpořila jeho vznik při brněnské nemocnici u sv. Anny. Náklady byly vyčísleny zhruba na 1,9 miliardy korun, které zčásti uhradí stát a zčásti instituce Jihomoravského kraje.

Práce Mayovy kliniky, která má svá centra v Minnesotě, na Floridě a v Arizoně, se účastní 2900 lékařů a vědců a 45.000 členů zdravotnických a vědeckých týmů. Základní myšlenkou, kterou dali klinice na přelomu 19. a 20. století do vínku její zakladatelé, bratři William a Charles Mayovi, je lékařská mezioborová spolupráce. „Dvě hlavy jsou lepší než jedna a pět je ještě lepších,“ uvádí Mayova klinika ve svých informačních materiálech.

ČTK

Petr Desil

Fantazie - stát průběžně generuje dluhy ve věřejném zdravotním pojištění, které zamázne z peněz daňových poplatníků (tyto peníze navíc nebyly určeny pro zdravotnictví, mohly o ně být občanům sníženy daně).

Ministerstvo zdravotnictví ze zoufalství zamázne část dluhů z investiční výstavby (rozuměj tím i nezbytné opravy stávajících budov a zařízení, nejen nové stavby), čímž jako špatný hospodář zakládá obrovské problémy do budoucnosti infrastruktury našeho zdravotnictví (kdo si na to však v budoucnu vzpomene, vždyť ministrův horizont jsou volby a potom možná přijde i potopa).

Je prokazatelné, že naše zdravotnictví má nadbytek nemocničních kapacit (nejen lůžek ale s nimi spojený nadbytek nemocničních lékařů). Proto je nepochopitelné (i když jak pro koho), že za současné situace vláda souhlasí s dalšími miliardovými investicemi do ICRC, které jsou především ukázkou vládní nezodpovědnosti.

Selský rozum říká, že když mám nadbytečné kapacity a nestačím udržovat stávající fond hmotného majetku, tak poslední co zodpovědná vláda udělá je další obrovská investice do oblasti, kde ji naši občané nepotřebují. Pokud tuto investici někdo opravdu potřebuje, je to úzká skupina lidí, kteří lobují za uspokojení vlastních megalomanských ambicí na účet všech občanů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?