Medveděv varoval před neuváženými náhradami dovozových léků

4. 2. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Ruští pacienti se cítí ohroženi, protože stát kvůli sankčním sporům se Západem omezuje dovoz léčiv a v lékárnách se místo originálních léků objevují méně účinné ruské náhražky. Na nebezpečí neuvážených náhrad dovozových léků na poradě v uralské Ufě upozornil předseda vlády Dmitrij Medveděv.


„Je to velmi citlivé,“ varoval premiér zdravotnické pracovníky. „Předpoklady pro náhradu dovozu byly vytvořeny, ale je třeba postupovat s úzkostlivou přesností. Jde přece o léky a nefunkční preparát může vyvolat negativní ohlas,“ řekl Medveděv.

Podle výnosu ruské vlády mohou být zahraniční léky nahrazeny ruským produktem, pokud účinnou látku vyrábějí nejméně dva domácí farmaceutické provozy. Zákaz dovozu léčiv v Rusku vyhlášen nebyl, což dnes potvrdil i Medveděv. Volání po soběstačnosti v podmínkách západních sankcí, patrné ve většině odvětví, se ale nevyhnulo ani zdravotnictví.

Podle předsedy ruské vlády se velmi často stává, že ruská náhražka nedosahuje kvalit zahraničních vzorů. „Lidé jsou nespokojení, protože náhrada je údajně plnohodnotná, ale účinek je horší,“ řekl Medveděv. Originálních dovozových preparátů se nelze vzdát, pokud je lidé žádají, dodal.

Špatnou zprávou pro ruské pacienty je informace o výrazném zdražování léků. Medveděv na dnešní poradě prohlásil, že v letošním roce lze čekat zdražení až o plnou pětinu. Důvodem je pád kurzu rublu a celkový propad ekonomiky, do něhož Rusko uvrhly nízké příjmy z prodeje ropy.

Vláda bude dotovat rozpočty oblastí v kapitole dovozových léčiv a u životně důležitých léků bude ceny centrálně kontrolovat, řekl Medveděv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?