Ministr nechce ustoupit nespokojeným slovenským lékařům

25. 7. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik nechce ustoupit nespokojeným lékařům, kteří hrozí podobně jako předtím jejich čeští kolegové podáním výpovědí kvůli špatným podmínkám ve zdravotnictví.


Lékaři také požadují zastavení rozběhnuté transformace nemocnic na akciové společnosti, která podle nich umožní soukromým firmám ovládnout poskytování zdravotní péče. Ministr ale tvrdí, že změna přinese transparentnější financování nemocnic, z nichž mnohé čelí vysokým dluhům.

„Odmítám jakékoliv vydírání anebo nátlak ze strany nějaké organizace, která říká, že neustoupí ze svých požadavků,“ řekl dnes Uhliarik.

Podle lékařských odborů je k prosazení požadavků zatím ochotno podat výpověď na 3250 lékařů. Akce pokračuje, zatím však není jasné, zda lékaři výpovědi opravdu podají. Zdravotníci dosud několikrát svými protesty na špatnou situaci v sektoru upozorňovali, k ostřejším formám však nepřistoupili.

„Nemíníme vést dialog pro dialog, zatímco druhá strana pokračuje v přípravě transformace. Do jednání jdeme s tím, že naše požadavky tvoří jeden komplex. Nemíníme se spokojit se splněním dvou tří požadavků výměnou za tichý souhlas s transformací,“ prohlásil tento týden odborový předák Marian Kollár.

Změna právní formy nemocnic, kterou již schválil parlament, by se měla uskutečnit do konce letošního roku; podle ministra lékařům přinese vyšší platy i lepší pracovní podmínky. Ministerstvo rovněž tvrdí, že v současnosti mají nejvyšší platy lékaři právě v nemocnicích transformovaných na akciové společnosti. Průměrný plat slovenského lékaře loni dosáhl téměř 1600 eur (kolem 39.000 korun).

Hrozbou výpovědí si čeští lékaři letos vymohli zvýšení platů a tímto úspěchem se inspirovali jejich slovenští kolegové. Někteří odborníci však pochybují, zda se jejich akci podaří rovněž dovést do zdárného konce, protože slovenští lékaři prý nejsou tak jednotní jako Češi.

Slovenské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem peněz, situace se ještě zhoršila po propuknutí světové hospodářské krize. Kvůli chybějícím financím se letos v nemocnicích zrušili desítky oddělení a necelá desetina z celkového počtu 34.000 lůžek. Někteří pacienti proto musí za zdravotní péčí cestovat do vzdálenějších měst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?