Minulý rok byl naočkován ve světě rekordní počet dětí

22. 10. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Během minulého roku byl ve světě očkován rekordní počet 106 milionů dětí. Téměř pětina světové dětské populace ale k vakcínám proti nebezpečným onemocněním stále nemá přístup.


Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zprávu Světové zdravotnické organizace, Dětského fondu OSN (UNICEF) a Světové banky.

Většina dětí, které nejsou očkovány, žije především ve venkovských oblastech Afriky a Asie, kam se humanitární pracovníci jen s obtížemi dostávají. Aby se situace zlepšila, je do očkování dětské populace ve světě potřeba investovat asi jednu miliardu dolarů, napsala AP.

Podle zprávy pomáhá očkování ve světě zabránit každoročně úmrtím 2,5 milionu dětí. Kdyby však 90 procent dětí mladších pěti let bylo pravidelně očkováno jako v rozvinutých zemích, dalším dvěma milionům úmrtím by se zabránilo do roku 2015, podotýká zpráva.

„Musíme překonat propast, která existuje mezi bohatými a chudými,“ řekla generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

Podle zprávy by se však investování do očkování v budoucnosti mohlo stát obtížnějším než dosud. V roce 2000 investovaly mezinárodní orgány šest dolarů na očkování každého novorozence v rozvojových zemích. Příští rok by tato investice na jednotlivce měla stoupnout na 18 dolarů, a časem, až budou k dispozici novější vakcíny, až na 30 dolarů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?