Mladí Němci pijí stále víc alkoholu

25. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi německou mládeží se šíří nežádoucí trend opíjení se do bezvědomí, varují experti, kteří se zabývají závislostmi mladistvých. Zpít se do němoty je v módě a podle statistik vzrostl od roku 2002 o 26 procent počet dětí a mladistvých hospitalizovaných kvůli otravě alkoholem...


BERLÍN -

Tento vývoj potvrzují i kliniky zaměřené na léčení závislostí mládeže. Za nárůst spotřeby alkoholu u mladých lidí podle nich mohou z velké části alkoholické limonády, takzvané alcopops, silně slazené míchané nápoje obsahující tvrdý alkohol v pestrých lahvích zaměřené na mladé zákazníky.

Přestože teoreticky platí zákaz prodeje alkoholu nezletilým, jsou mezi dětmi a mládeží tyto nápoje velmi populární.

Jen v letech 2001 a 2002 vzrostl obrat jejich prodeje v Německu o 325 procent, napsal deník Süddeutsche Zeitung. Lékaři varují, že alcopops navykají na pití alkoholu už jedenáctileté a dvanáctileté děti. Těm nechutná alkohol v „čisté“ podobě jako pivo nebo destiláty, ale lákají je tyto drinky s chutí limonády a nádechem zakázaného ovoce.

Vláda chtěla od 1. července zavést na tyto nápoje zvláštní daň 83 centů a zdražit je tak nad finanční možnosti dětí a mládeže. Naráží ale na odpor opoziční CDU/CSU. Daň tak zatíží alcopops nejdříve v srpnu a možná až na podzim.

Studie nemocenské pojišťovny v Gmündu přitom dokládá, že od roku 1993 se zdvojnásobil počet mladistvých mezi 15 a 19 lety, kteří se musí léčit z psychických problémů způsobených nadměrnou spotřebou alkoholu.

Mladí lidé ale považují pití a opíjení se za přitažlivou a stále módnější zábavu, varovala letos v dubnu vládní zmocněnkyně pro otázky drogové závislosti Marion Caspersová-Merková. Německé ulice, kluby i diskotéky začíná ovládat trend, který už se zahnízdil ve Skandinávii a ve Velké Británii - pití až do komatu.

K šíření tohoto trendu přispívají i bary a restaurace, které nabízejí za fixní částku tolik drinků, kolik zákazník vypije. V partičkách je pak největší hrdina ten, kdo vydrží nejvíc.

Na internetových serverech si pak mladí pijani pyšně sdělují, jaké maximální alkoholu zvládli během jedné party a jaké to pro ně mělo následky. Například na internetové stránce Alk.de lze najít fotografie mladých Němců v alkoholovém rauši po divokých večírcích. K dispozici je třeba i program, který spočítá obsah promile v krvi v závislosti na vypitém množství alkoholu.

„Dříve se bezuzdně pilo při různých slavnostech, nebo třeba na májových veselicích, ale teď se mladí scházejí každý víkend na alkoholickou party,“ varuje Christa Merfertová-Dieteová z německého Úřadu pro nebezpečí závislostí v Hammu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?