Mladík v USA zemřel na vzteklinu, ta pak zabila příjemce ledviny

24. 7. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzácný případ mývalí vztekliny byl odpovědný v USA za smrt dvacetiletého mladíka - a o 18 měsíců později i za smrt muže, který při transplantaci dostal jeho ledvinu. Informovali o tom američtí vědci, kteří dvojí úmrtí prověřovali.


Jejich zprávu zveřejnil odborný časopis Americké zdravotní asociace.

Lékaři v roce 2011 nezjistili, že dárce ledviny, kterým byl mechanik amerického letectva, měl vzteklinu, když zemřel. Namísto toho si mysleli, že se z rybářské výpravy vrátil se smrtelnou formou otravy jídlem. Mužovy orgány - ledviny, srdce a játra - skončily u čtyř různých příjemců. Tři z nich transplantaci přežili a vzteklina se u nich nevyvinula. Nyní proti ní dostali očkování. Čtvrtý příjemce, vojenský veterán, který dostal levou ledvinu, zemřel letos rok a půl po transplantaci.

Vědci vyzpovídali rodinu dárce a zjistili, že během 18 měsíců předtím, než skončil v nemocnici, kde také zemřel, ho nejméně dvakrát pokousal mýval. Jeho příbuzní vypověděli, že do kontaktu s volně žijícími zvířaty přicházel často, „používal je jako živou návnadu při výcviku psů a pracovával jejich surové kůže“. V obou případech pokousání mývalem nevyhledal lékařskou pomoc a dotyčná zvířata nebyla testována na vzteklinu.

Podle vědců tento případ ukazuje, jak málo je toho zatím známo o tom, jak dlouho trvá některým typům vztekliny, než u lidí propuknou v podobě nemoci. Jen málo informací je také dostupných o tom, zda imunosuprese, které brání tělu odmítnout transplantovaný orgán, mohou sehrát nějakou roli ve zpomalení postupu choroby.

„Podle toho, co víme, jde o první případ, kdy neočkovaní příjemci orgánů od dárce se vzteklinou nedostali tuto nemoc všichni,“ uvedli vědci ve studii. Při předchozích zaznamenaných případech nákazy dárce vzteklinou získanou po pokousání psem nebo netopýrem, zemřeli všichni příjemci orgánů.
Tento případ byl nezvyklý i tím, že trvalo rok a půl mezi transplantací a nástupem smrtelné nemoci, což z něj činí „nejdelší zdokumentovanou“ inkubační dobu vztekliny.

V USA jde o teprve druhý známý případ nákazy vzteklinou, jejímž přenašečem byl mýval.

Na vzteklinu na světě ročně umírá asi 55.000 lidí. Příznaky této nemoci mohou zahrnovat záchvaty, částečné ochrnutí, horečku či encefalitidu. Jakmile se infekce v těle ujme, neexistuje žádná známá léčba. V USA se před transplantacemi provádějí u dárce testy na virus HIV a hepatitidy, ale ne na vzteklinu, pokud pro ni neexistují klinická podezření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?