Muži prý mají předpoklady k lepšímu zraku než ženy

5. 9. 2012 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrak je podobně jako jiné smysly vyvinut u obou pohlaví různě. Zatímco ženy mají, jak známo, citlivější čich, sluch, hmat i chuťové pohárky, muži mají předpoklady k lepšímu vidění. Ukázaly to podle deníku Die Welt testy amerických vědců.


Muži dokážou lépe než ženy rozeznat slabé kontrasty a rychlé pohyby, uvedli vědci v odborném časopise Biology of Sex Differences. Není jasné, co tyto rozdíly způsobuje, ale experti se domnívají, že by za tím mohla být vyšší koncentrace hormonu testosteronu u mužů. Tento hormon je známý tím, že ještě v nenarozeném plodu stimuluje tvorbu mozkových buněk a v centru zraku.

Tým kolem Israela Abramova z Newyorské městské univerzity provedl srovnání na mužích a ženách ve věku 16 až 38 let. V prvním testu promítali na obrazovku různé vzorce sestavené z tenkých vodorovných proužků. Účastníci studie museli vždy určit, zda je šrafování vodorovné, nebo svislé. Proužky byly během pokusu stále tenčí a hustší, takže se nakonec jevily jako jednolitá šedá plocha. Čím tenčí proužky byly, tím jasněji se projevovala lepší vizuální rozlišovací schopnost mužů.

V jiném pokusu vědci zjistili, že schopnost rozlišovat jemné odstíny barev je u obou pohlaví podobně dobrá, ale muži vnímali barvy napříč barevným spektrem poněkud chladněji, či „modřeji“, než ženy. To znamená, že oproti ženám je jejich vnímání barev mírně posunuto ve prospěch kratších vlnových délek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?