Na jihozápadě Německa roste počet případů nákazy hantavirem

19. 6. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Prudký nárůst onemocnění způsobených nákazou hantavirem je hlášen v Německu, především v jihozápadní části země.


Podle zdravotnických expertů je příčinou vysokého počtu případů onemocnění loňská mimořádně velká úroda bukvic, které jsou hlavním zdrojem potravy pro norníka rudého. Díky tomu se výrazně zvýšil početní stav těchto hrabošů, kteří jsou v Evropě přenašeči tzv. hantavirů, napsala agentura DPA.

Od začátku roku bylo úřadům spolkové země Bádensko-Württembersko nahlášeno 464 případů hantavirové nákazy, za stejné období loňského roku jich přitom bylo jen 22. Takový nárůst nasvědčuje tomu, že se rok 2017 stane „hantarokem“, řekl zemský ministr zdravotnictví Manne Lucha.

Z celého Německa bylo do minulé středy berlínskému Institutu Roberta Kocha, který se specializuje na infekční choroby, nahlášeno 672 případů onemocnění hatavirovou nákazou, za stejné období loňska jich bylo 64.

Různé typy virů ze skupiny hantavirů vyvolávají onemocnění různého stupně závažnosti, někdy i smrtelná. Obvykle postihují ledviny nebo dýchací systém. Nákaza se začíná projevovat jako běžná chřipka, kdy lidé trpí bolestmi hlavy, horečkou a kašlem. Zároveň se ale při nákaze objevují stále horší dýchací problémy, které mohou vést i ke smrti.

Kromě vdechnutí je možný přenos viru také při manipulaci s infikovaným zvířetem.

Tyto viry se vyskytují na celém světě včetně Česka. Jejich přenašeči jsou drobní hlodavci - člověk se může nakazit nejčastěji vdechnutím jejich rozprášených výkalů. Přenos hantavirů z člověka na člověka není znám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?