Nadváha podle studie nejen zhoršuje zdraví, ale i zkracuje život

14. 7. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadváha zkracuje život. Podle nové vědecké studie je příčinou pětiny předčasných úmrtí v USA a sedminy v Evropě. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí ve světě nadváhou 1,3 miliardy dospělých lidí a dalších 600 milionů lidí je obézních.


Emanuele Di Angelantonio, který se podílel na studii provedené Cambridgeskou univerzitou, řekl, že v průměru si lidé s nadváhou zkracují očekávaný věk dožití o jeden rok a obézní o tři. Většímu riziku přitom čelí muži. „To souhlasí s předchozími poznatky, podle nichž je riziko diabetu, rezistence na inzulín a ukládání tuku v játrech u mužů vyšší než u žen,“ řekl Di Angelantonio.

Dobře zdokumentováno je spojení vysoké tělesné váhy s chronickými chorobami jako cukrovka, srdeční a dýchací nemoci, mrtvice a rakovina. Dosud ale nebyla zodpovězena otázka, zda tloušťka pouze zhoršuje zdraví, nebo také zabíjí.

Studie, která nyní vyšla v odborném časopise The Lancet, vyhodnocuje informace o více než 10,6 milionu lidí, kteří se za minulých 45 let zúčastnili 239 vědeckých studií ve 32 zemích. Z účastníků těchto výzkumů, jejichž zdravotní stav byl sledován v průměru 14 let, zemřelo 1,6 milionu osob.

Ze všech účastníků vědci v Cambridgi vyloučili kuřáky, lidi trpící chronickými chorobami už na začátku výzkumů a ty, kteří zemřeli v prvních pěti letech. Pole k detailní analýze se tak zúžilo na čtyři miliony lidí. Určili u nich index tělesné hmotnosti (BMI), který je považován za indikátor tělesného tuku. Vypočítá se z podílu váhy v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech, přičemž za normální jsou považovány hodnoty do 25. Pole nadváhy je mezi hodnotou 25 a 30, mírné obezity mezi 30 a 35 a za těžkou obezitu se považují hodnoty nad 40.

Osoby s normálním BMI měly menší riziko předčasného úmrtí, tedy smrti před dosažením věku 70 let. Úmrtnost pak významně rostla podle váhy, a to o 31 procent s každými pěti body BMI.

Předchozí studie prokázaly prudký nárůst obezity ve světě za posledních 40 let - zatímco v roce 1975 bylo 105 milionů obézních lidí, v roce 2014 už přes 640 milionů. Podle údajů WHO je ve světové populaci obézních 15 procent žen a 11 procent mužů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?