Nedostatek vakcíny zvyšuje strach z chřipkové pandemie

27. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Thajsko má strach. Bojí se, že ptačí chřipka a lidská forma chřipky vytvoří nový, vysoce nakažlivý a smrtící virový kmen. Minulý týden tamní média informovala o tom, že se v oblastech, ve kterých nedávno znovu vypukla ptačí chřipka, vyskytuje také lidská forma chřipky...


Země však nemá dostatek séra, aby mohla očkovat všechny zaměstnance drůbežáren proti oběma druhům chřipky.

Virus H5N1, který způsobuje ptačí chřipku, se rozšířila v oblastech východní Asie v roce 2003. Nyní vrací do chovů drůbeže v Thajsku, Vietnamu, ale také v Malajsii, kde se ještě nikdy nevyskytla.

V posledních měsících podlehly viru H5N1 V Thajsku a Vietnamu nejméně čtyři lidi. Zatím ale nejsou potvrzeny žádné zprávy, že by se virus přenášel z jednoho člověka na druhého.

Největší obavy panují z toho, že by mohl virus ptačí chřipky zmutovat a také přebrat některé geny od virů chřipky klasické. Druhý případ může nastat, pokud by se člověk nakazil oběma viry současně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) proto nařídila očkování lidí, kteří jsou nákazou ohroženi nejvíce.

Thajské ministerstvo zdravotnictví minulý týden oznámilo, že začne v zasažených oblastech s očkováním dělníků drůbežáren.

Darované sérum

Problém však spočívá v tom, že na očkování všech těchto lidí v Thajsku a Vietnamu by se spotřebovala polovina veškeré výroby vakcíny. Thajsko má navíc jen 100 tisíc dávek séra proti chřipce.

„Nemáme dostatek vakcín, abychom zabránili šíření obou virů,“ říká Prasert Thongcharoen z Mahidol University v Bangkoku, člen výboru pro infekční choroby WHO.

Důvodem je, že „chřipková sezóna“ začala na severní polokouli a většina vyrobených vakcín byla vyvežena do bohatých zemí. „Na Vietnam už vakcína prostě nezbyla,“ říká Klaus Stöhr, který má v rámci Světové zdravotnické organizaci na starosti otázku epidemie chřipky.

Alternativní způsob, jak zabránit spojení virů, se nabízí v plošném očkování lidí v drůbežárnách proti H5N1.

To však Thajsko vyloučilo. Z části kvůli důkazům, že některé vakcíny, které má, jsou závadné, a tudíž poměrně nebezpečné. Takové vakcíny totiž mohou šíření virů podporovat.

(kha), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?