Německo dosáhlo dohody o reformě příspěvků na zdravotní péči

22. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá vláda dosáhla s opozičními stranami dohody o reformě nákladného systému zdravotní péče. Ta by sice postihla farmaceutický průmysl, ale pomohla by snížit mzdové náklady a přispěla by k vytvoření nových pracovních míst...


BERLÍN -

Konzervativní lídr Edmund Stoiber řekl, že dohoda příští rok přinese úsporu deseti miliard eur a od roku 2006 nebo 2007 by mohla uspořit 20 miliard eur ročně.

Snížení odvodu na zdravotní péči z nynějších 14,3 procenta hrubé mzdy by omezilo prudký růst mzdových nákladů v zemi, kde nezaměstnanost dosahuje deseti procent a kde se dá letos čekat jen minimální hospodářský růst.

Hlavní vyjednavač o reformě zdravotní péče Horst Seehofer řekl, že odvod by se mohl snížit do roku 2006 na 13 procent hrubé mzdy. Dodal, že tato úprava bude

farmaceutický průmysl stát zhruba miliardu eur. Nespecifikoval však, v jak dlouhém časovém rámci.


ZMĚNY V NĚMECKĚM ZDRAVOTNICTVÍ:
- snížení odvodu na zdravotní péči
- legalizace prodeje léků po internetu
- jeden lékárník bude moci mít více lékáren

Dohoda byla uzavřena v časných ranních hodinách po celonočním jednání. Zdroje blízké jednání uvedly, že vláda zrušila svůj plán vytvořit seznam léčiv, která by financovaly pojišťovny. Strany se však dohodly na tom, že některé patentované léky budou podléhat cenové kontrole.

Analytici se domnívají, že tento návrh postihne velké farmaceutické společnosti jako Bayer a Schering, neboť stlačí ceny medikamentů dolů. Podle dohody bude možný prodej léků po internetu, avšak s určitými omezeními. Bude také zrušeno dosavadní nařízení, že jeden lékárník nemůže mít více než jednu lékárnu.

Uzavření dohody o zdravotní péči by mohlo otevřít cestu dalším dohodám mezi vládou a opozičními stranami ohledně reformy trhu práce a snižování sociálních dávek, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?