Německo řeší skandály kolem transplantací

3. 8. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Německo čelí stále rostoucímu skandálu ohledně údajných manipulací s pořadím pacientů čekajících na transplantaci orgánů. Nejprve se tato podezření objevila na univerzitní klinice v dolnosaském Göttingenu, nyní i na klinice v bavorském Řezně. Důvěra v transplantační medicínu v Německu je nyní narušena, i když všechny tyto případy spojuje osoba jednoho lékaře, napsala agentura DPA.


Bývalý vrchní lékař univerzitní kliniky v Göttingenu je podezřelý, že zde falšoval záznamy pacientů, aby rychleji dostali náhradní orgány. Podle vyšetřovatelů tu manipuloval s údaji minimálně v 25 případech a nejméně v jednom za to inkasoval vysokou odměnu.

Uvedený pětačtyřicetiletý chirurg původně pracoval na klinice v Řezně, kde nyní prokuratura vyšetřuje podezřelé okolnosti transplantace jater v dalších 23 případech z let 2004 - 2006. Na tomto pracovišti byl již v minulosti vyšetřován poté, když v roce 2005 odvezl játra určená pro řezenskou kliniku do Jordánska, aby je tam transplantoval jedné ženě. Vyšetřování ale bylo později zastaveno a nemělo pro lékaře žádné následky.

Další případy v této kauze nejsou vyloučeny, ani to, že by se na nich mohlo podílet více lidí.

Bavorská ministryně spravedlnosti Beate Merková (CSU) podle DPA zdůraznila, že se jedná jen o jednotlivé případy. Skutečnost, že jak v Göttingenu, tak také v Řezně je podezřelý tentýž vrchní lékař, dává podle DPA možnost, že by mohla mít pravdu. Merková z tohoto důvodu apelovala na lidi, aby transplantační medicínu v Německu paušálně neodsuzovali. Pro navrácení důvěry požaduje tvrdší tresty pro případné manipulátory.

„Možná by bylo lepší mít méně center, která by pak byla ještě více kontrolována,“ navrhl zase podle DPA Karl-Walter Jauch z kliniky v Mnichově.

Státní zastupitelství v Braunschweigu začalo činnost podezřelého vrchního lékaře prošetřovat v červnu, kdy vyšlo najevo, že upřednostnil ruského pacienta čekajícího na transplantaci jater, na kterou v Německu neměl ani nárok. Údajně za to od něj obdržel blíže neupřesněnou vysokou finanční částku. Státní zastupitelství oba nyní vyšetřuje i kvůli podezření z úplatkářství.

Po odhalení tohoto případu göttingenská klinika svého tehdejšího šéfa transplantačního oddělení propustila. Podle vyjádření mluvčího nemocnice chirurg všechna podezření odmítá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?