Německo: Vyšší spoluúčast asi nebude

27. 2. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Mluvčí pacientů při německém ministerstvu zdravotnictví Wolfgang Zöller informoval veřejnost, že šéf resortu Daniel Bahr (FDP) odmítl rozšířit škálu poplatků v systému zdravotní péče.


Koaliční partner – CSU – totiž navrhuje, aby pacienti platili 5 eur za každou návštěvu lékaře. Nyní hradí poplatek u lékaře jen jednou za čtvrt roku. Ministr Bahr se však namísto zvyšování spoluúčasti raději soustřeďuje na přípravu zákona o právech pacientů, a jak zdůrazňuje, půjde rovněž o posílení práv pojištěnců. Pokud jde o tuto chystanou normu, prezident spolkové lékařské komory Frank Ulrich Montogomery uvádí, že návrh zákona v zásadě odpovídá tomu, co ministerstvo projednalo se zástupci lékařů, „a není namířen proti poskytovatelům péče“.

Komora tedy nic nenamítá proti zvýraznění práv pacientů formou zákona (namísto stávající Charty práv pacientů), avšak „právníci ještě budou zkoumat některé uvažované definice,“ uvádí Montgomery. V zákoně bude například zakotvena zásada, podle níž má „při hrubém pochybení v léčbě“ důkazní břemeno přejít na lékaře (lékař sám bude muset prokázat, že léčil správně, pacient nemusí jeho pochybení dokazovat). Podle Montgomeryho se bude muset více vysvětlit, co je „hrubé léčebné pochybení“.

(Zdroj: www.bmg.bund.de)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?