Německo začne nemocným poskytovat zdarma léčebné konopí

6. 5. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Německo začne těžce nemocným lidem poskytovat zdarma léčebné konopí jako prostředek k tišení bolestí. Vláda tento týden přijala návrh příslušného zákona, který by měl začít platit na jaře 2017. Konopí bude možné získat pouze v lékárnách a na předpis. Dosud konopné léky pojišťovny nehradily.


Přístup k léčebnému konopí budou mít nemocní, kteří podle lékařského posudku nemají žádnou jinou možnost terapie tišící bolest. V lékárnách budou moci na předpis získat sušené květy konopí nebo výtažek z rostliny. Kvalitu konopných přípravků by měly kontrolovat státní úřady, které by zároveň měly zajistit, že se konopí nebude zneužívat jako droga.

„Naším cílem je, abychom se co nejlépe postarali o těžce nemocné. Chceme, aby za ně zdravotní pojišťovny převzaly náklady na léčebné konopí, když jim nelze pomoci jinak. Kromě toho chceme také zahájit výzkum, který by přesněji analyzoval léčebný účinek konopí,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Hermann Gröhe.

V Německu má lékařské svolení k užívání konopí zhruba 300 lidí. Látka slouží především osobám trpícím roztroušenou sklerózou nebo lidem po vážných úrazech. Léky z konopí se nyní prodávají ve specializovaných lékárnách, na přípravky ale pojišťovny nijak nepřispívají. Měsíční dávka konopí v lékárnách stojí několik set eur.

Právě kvůli vysokým cenám konopných přípravků žalovala v roce 2014 stát skupina pěti chronicky nemocných, kteří si léky nemohli dovolit. Soud v Kolíně nad Rýnem tehdy rozhodl, že jako nouzové řešení si mohou takto nemocní konopí sami pěstovat. Podle rozsudku to ale je výjimečná situace, která se týká pouze lidí, pro které je lék finančně nebo místně nedostupný a kterým podle lékařského posudku nemůže pomoci nic jiného než přípravky z konopí.

Soud před dvěma roky zdůraznil, že jeho rozhodnutí nic nemění na zákazu rekreačního užívání marihuany. To po rozhodnutí kabinetu zopakovala i vládní zmocněnkyně pro otázky drog Marlene Mortlerová. „Konopí není žádná neškodná látka, proto nesmí dojít k jeho legalizaci pro čistě rekreační užívání,“ uvedla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?