Německo zaznamenává rapidní nárůst případů syfilis

29. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet nových případů syfilidy zaznamenal v Německu silný vzestup, zvláště v homosexuálních kruzích. Vyplývá to ze zprávy berlínského Ústavu Roberta Kocha. V roce 2002 zaregistrovaly úřady 2275 nových případů...


BERLÍN 29. července (ČTK) - což je o 720 více než o rok dříve. Z toho 85 procent nakažených byli muži, jejichž podíl na onemocněních touto pohlavní chorobou v posledních letech trvale roste.

Lues se šíří především mezi homosexuály. Vysvětlit to lze podle RKI zřejmě tak, že v tomto prostředí roste počet riskantních styků bez ochrany. Naproti tomu mezi heterosexuály počet případů statisticky stagnuje.

Teritoriálně jsou syfilidou nejvíce zasaženy hlavní město Berlín a přístavní Hamburk. V nich bylo zaznamenáno 12,5 a 9,9 případu na 100 000 obyvatel, zatímco celostátní průměr činí 2,8 případu.

Výskyt této nemoci, která je léčitelná antibiotiky, dosáhl nejnižší úrovně v 70. letech; později se hlavní „metlou“ mezi pohlavními chorobami stal AIDS. Nyní se příjice vrací tím, že jako druhá choroba napadá osoby nakažené a oslabené virem HIV, způsobujícím AIDS.

Německo však není v Evropské unii s růstem lues samo. Obdobným vývojem také prochází například Británie. Naproti tomu je německá statistika zřetelně nižší než ve střední Evropě, uvádějí odborníci RKI a připomínají, že Německo slouží jako svého druhu „filtrační stanice“ při postupu venerických chorob z bývalého východního bloku na Západ.

Podle českého Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo v roce 1999 zaznamenáno v Česku 731 nových případů. Oproti roku 1990 je to několikanásobný nárůst, představující poměr 7,3 případů na 100 000 obyvatel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?