Německo zintenzivní boj proti novým psychoaktivním látkám

5. 5. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Německo zintenzivní boj proti takzvaným novým psychoaktivním látkám. Podle zákona, který dnes přijala vláda, budou moct úřady snáz zakazovat prodej substancí, které jsou vydávány za kosmetické přípravky, ve skutečnosti se ale jedná o syntetické drogy.


Loni na následky užívání nových psychoaktivních látek zemřelo 39 lidí.

Dosud bylo v Německu možné zakázat pouze konkrétní chemickou sloučeninu. Toho využívali producenti nových psychoaktivních látek, kteří často účinnou složku v droze jen mírně pozměnili a tím se vyhnuli hrozbě trestního postihu. Podle nového zákona budou moct úřady zakázat celou skupinu příbuzných chemických sloučenin, které mají stejné účinky.

„Tímto dalekosáhlým zákazem konečně zastavíme závod mezi vytvářením stále nových chemických variant známých sloučenin a neustálým aktualizováním zákona o omamných látkách,“ uvedl po rozhodnutí vlády ministr zdravotnictví Hermann Gröhe. „Nyní jsme vyslali jasný signál: Nové psychoaktivní látky jsou zakázané a mimořádně zdraví škodlivé,“ doplnil.

Tvrdší postup vůči novým psychoaktivním látkám uvítala i vládní zmocněnkyně pro otázky drog Marlene Mortlerová. „Každá droga je nebezpečná. A platí to i pro nové psychoaktivní substance, které se vyrábějí v zahraničí a směřují na německý trh a které jejich prodejci označují za neškodné,“ uvedla.

Mortlerová upozornila, že nové psychoaktivní látky se v Německu nebezpečně šíří a roste i počet lidí, kteří na následky jejich užívání zemřeli. Zatímco v roce 2014 si tyto drogy vyžádaly 25 obětí, loni to bylo už 39 mrtvých. Celkem loni na následky užívání všech drog zemřelo v Německu 1226 lidí.

Nové psychoaktivní látky jsou nejčastěji dostupné na internetu. Jejich prodejci je vydávají za koupelové soli nebo za vonné směsi. Látky mají širokou paletu účinků - od stimulantů s podobnými projevy jako pervitin až po tišící prostředky navozující podobné stavy jako marihuana.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?