Německý soud dovolil rodičům nechat zemřít dcerku

17. 10. 2007 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozsudek, jenž nemá v dějinách Spolkové republiky obdoby, vynesl německý soud v případě čtyřleté Saskie. Ta ležela po chybném lékařském zákroku více než deset měsíců v kómatu odkázaná na přístroje: soud souhlasil s tím, aby ji rodiče nechali zemřít...


K případu, během nějž justice na žádost rodičů vůbec poprvé posvětila v případě dětského pacienta odpojení od vyživovacích přístrojů, se německá média dostala teprve nyní, ačkoli drama vyvrcholilo už v květnu.

Dívka upadla do kómatu po lékařské chybě, kdy ji v nemocnici v Bielefeldu v narkóze na několik minut ustal přísun kyslíku, což jí nevratně poškodilo mozek.

Vrchní zemský soud v Hammu dospěl před pěti měsíci k závěru, že rodiče mohou nechat Saskii odpojit od umělé výživy, jinak řečeno zbavit ji života, pokud další lékařská péče nepřinese trvalé zlepšení stavu dítěte.

Rozhodnutí umožnit nechat dítě zemřít vychází z pečovatelského práva, chráněného ústavou, zdůvodnil soud svůj verdikt. Podle obhájce rodičů Wolfganga Putze soud umožnil nechat zemřít dětského pacienta v kómatu s poukazem na „blaho dítěte“.

Podle Putze měl život dívky postupně ukončit rodinný lékař tím, že dívku přestane vyživovat a bude jí dodávat stále menší množství tekutin.

Ještě než se tak ale stalo, malá Saskia sama v červnu zemřela dva dny poté, co si ji její nešťastní rodiče přivezli z nemocnice domů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?