Německý zdravotnický systém se stal vzorem pro britské konzervativce

22. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německé zdravotnictví je pro konzervativce, největší opoziční stranu Velké Británi, zdravotně politickým „vzorem.“ Prohlásil to mluvčí konzervativců Dr. Liam Fox po svém návratu z Berlína, kde navštívil kliniky i ambulantní praxe...


„Musím přiznat, že německý zdravotnický systém je lepší než ten náš,“ prohlásil politik a lékař Fox. „Němečtí pacienti sice odvádí nemocenským pokladnám zřetelně více peněz na nemocenských dávkách něž my Britové, zato však vědí přesně, jaké ošetření a léky mohou kdykoliv obdržet“. Státní jednotné pojištění (National Insurance, NI) ve Velké Británii podle Foxe klame, protože stávající vláda může svévolně rozhodovat o tom, kolik příspěvků plynoucích do NI poskytne nemocnicím nebo praxím rodinných lékařů.

„Schází-li např. peníze ministerstvu dopravy, může vláda kdykoliv jakýkoliv díl daní původně určený pro zdravotnictví přesunout. Pacienti pak přijdou zkrátka,“ řekl Fox, který sám dlouhá léta praktikoval ve státní národní službě (National Health Service, HNS). Fox oznámil, že konzervativní strana převezme do svého volebního programu reformu podle německého vzoru s cílem decentralizace a odpolitizování NHS. Kliniky stejně jako nemocenské pojišťovny (jak státní, tak i privátní) by měly v budoucím britském zdravotním systému mezi sebou o pacienta svobodně navzájem soutěžit. Britské noviny informují o návštěvě politika v Německu velmi příznivě.

MUDr. Miloš Němec, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?