Německým nemocnicím chybějí tisíce lékařů

11. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropské nemocnice čekají velké změny. Letos a příští rok budou muset zaměstnat - a zaplatit - tisíce nových lékařů. Pokud bude mít například Nemecko nedostatek kvalifikovaného personálu, mohli by ho v budoucnu nahradit lékaři z východní Evropy...


Evropské nemocnice čekají velké změny. Letos a příští rok budou muset zaměstnat - a zaplatit - tisíce nových lékařů. Nepřímo o tom rozhodl Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku.

Lucemburský soud uznal po třech letech argumenty třiačtyřicetiletého německého lékaře Norberta Jägera. Ten žaloval svého zaměstnavatele, Městskou nemocnici v Kielu, za to, že mu do pracovní doby nezapočítává čas strávený odpočinkem při pohotovostech a „příslužbách“.

„V případě pohotovostní služby, kterou je nutné vykonávat na zaměstnavatelem určeném místě, jde o pracovní dobu v plném rozsahu,“ stojí v rozsudku ESD doslova.

Důvod? Lékaři a ostatní zdravotnický personál se během takových služeb nesmí zdržovat tam, kde by chtěli, například u rodiny či u přátel. Proto jde o normální pracovní dobu. A to přesto, že tito zaměstnanci pracují s přestávkami, nebo nepracují vůbec, tvrdí nejvyšší soudní instance EU.

„Drahý“ rozsudek

V Německu - podobně jako v dalších evropských zemích včetně České republiky - dostávají lékaři v plné výši zaplacenou jen odvedenou práci, nikoliv čas strávený na pracovišti. Přelomový rozsudek ESD však zřejmě mnohé změní.

Pokud se verdikt lucemburského soudu promítne do německých zákonů, budou muset kliniky ve Spolkové republice podle Německé společnosti nemocnic zaměstnat 27 tisíc dalších lékařů a 14 tisíc zdravotních sester, asistentů a pomocného personálu.

Mzdy a ostatní náklady na zaměstnance, kteří pokryjí pohotovost a příslužby, se vyšplhají na dodatečných 1,7 miliardy eur ročně.

Marburský svaz, zastupující 75 tisíc německých nemocničních lékařů, mluví o vytvoření 15 tisíc nových pracovních míst. „Bez navýšení rozpočtů nemocnic o jednu miliardu eur ročně to nepůjde. Pokud nebude zbytí, musíme zatlačit na politiky,“ řekl deníku Handelsblatt prezident svazu Frank Ulrich Montgomery.

Šance pro lékaře z ciziny

Německá ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová má na věc jiný názor. Tisíce nových lékařů se zaměstnávat nebudou, vzkázala včera profesním organizacím v rozhovoru pro stanici WDR.

„Žádných 15 tisíc lékařů, které bychom mohli přijmout, ani nemáme,“ uvedla ministryně.

Podobně jako Schmidtová, i poradenská firma Kienbaum Executive Consultants upozorňuje, že nabídka vysoce kvalifikovaných zdravotníků je už teď mnohem nižší než poptávka na německém trhu. „Zdejším klinikám dnes chybí více než 3100 lékařů,“ tvrdí.

Rozsudek Evropského soudního dvora tak podle expertů do budoucna otevírá nové možnosti pro odborníky z východní Evropy, kteří si ve Spolkové republice i v příštích letech vydělají mnohem více než v nemocnicích u nich doma.

Únava na úkor pacienta

„Pro německou lékařskou obec je to vpravdě historický den,“ reagoval na úterní rozsudek ESD Montgomery, šéf Marburského svazu. „Pohotovostní služba tak, jak ji známe teď, de facto končí.“

Jäger, díky němuž se zřejmě brzy změní poměry ve většině (nejen) německých nemocnic, po vyřčení verdiktu pouze konstatoval: „Oddechl jsem si a jsem šťastný.“

V Lucemburku argumentoval mimo jiné tím, že lékaři v Německu v zaměstnání běžně tráví až třicet hodin v kuse. Doba strávená v práci tak výrazně přesahuje hranici osmačtyřiceti hodin týdně, kterou jako nejvyšší možnou ve své směrnici o pracovní době stanovila Evropská komise.

„Takové služby pak mají pro pacienty katastrofální následky. Unavení dělají velký počet chyb,“ řekl Jäger agentuře AP. „Nebojoval jsem za sebe, ale za všechny ty kolegy, kteří jsou na tom mnohem hůře než já.“

Zuzana Janská, Hospodářské noviny, 11.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?