Nemírné pití alkoholu stojí americkou ekonomiku čím dál, tím víc

19. 10. 2011 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemírné pití alkoholu stojí americkou ekonomiku více než 200 miliard dolarů ročně (3,6 bilionu Kč), především v podobě ztracené pracovní produktivity. Informovala o tom v pondělí Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), jejichž studii citovala agentura Reuters.


V roce 2006 byla cena za nadměrné pití alkoholu odhadem 223,5 miliard dolarů, tedy téměř o 21 procent víc než 185 miliard dolarů zjištěných v roce 1998, kdy byla naposledy obdobná studie provedena.

Z celkové částky 72 procent padá na vrub ztráty produktivity, uvedla studie nazvaná Economic Costs of Excessive Alcohol Consumption in the U.S., 2006, která vyjde v listopadovém čísle časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Dalších 11 procent připadá na zdravotní péči a zbytek pak na výdaje na trestní stíhání či náklady za dopravní nehody způsobené opilými řidiči.

CDC definují nadměrné pití jako průměrně více než jeden alkoholický nápoj denně u žen a více než dva denně u mužů. Téměř tři čtvrtiny nákladů ale podle CDC připadají na „nárazové pití“ - tedy čtyři či více alkoholických nápojů při jedné příležitosti u žen a více než pět u mužů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?