Noční pohotovosti už zbývá jenom několik dní života

20. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Táborsko má problém: ve stotisícovém okrese nebude od 1. března s úderem 22. hodiny otevřena pohotovost. Na vině je nedostatek peněz. Návrh rozpočtu pro Zdravotnickou záchrannou službu Tábor má letos o čtyři milióny korun méně...


Táborsko - Ve stotisícovém okrese nebude od 1. března s úderem 22. hodiny otevřena pohotovost.

Na vině je nedostatek peněz na její provoz. Návrh rozpočtu pro Zdravotnickou záchrannou službu Tábor (ZZS) byl pro letošek zkrácen o čtyři milióny korun, a přestože loňský převyšuje cca o půl miliónu, nezohlednil navýšení mezd.

„Budeme mít potíže s profinancováním záchranky, natož pak pohotovosti,“ předeslal před časem ředitel ZZS Tábor Marek Slabý. Ztrátovost pohotovosti za loňský rok podle něj činila 3,5 miliónu korun.

„Občan s běžnou chronickou nemocí bude muset zavítat ke svému praktickému lékaři pro léky včas, zneužívat k jejich předepsání pohotovost není řešením,“ upozorňuje Slabý na další problém, s nímž pohotovost bojovala.

K akutním stavům bude možné, tak jako dosud, přivolat ZZS.

„Zdravotnickou záchrannou službu ale nelze zatěžovat jakýmkoli banálním nebo chronickým onemocněním, a tím jí znemožnit zasahovat při život ohrožujících stavech! Rozhodně však nelze zrušenou pohotovost nahradit otevřením jediné nemocnice v okrese banálním případům,“ varuje náměstek táborské nemocnice Jaroslav Kopecký a dodává:

„Každý rozumný občan je registrován u svého praktického lékaře, který má dle zákona povinnost zajišťovat mu bez časového omezení zdravotní péči včetně návštěvní služby, v mimopracovní době je mu i tato péče hrazena zdravotními pojišťovnami.“

LSPP pro děti a dospělé bude od 1. března ve všední dny fungovat od 18 do 22 hodin, v sobotu, neděli a ve svátek od 8 do 22 hodin. Zubní pohotovost je v provozu jen v sobotu, neděli a ve svátek a to od 8 do 12 hodin.

JANA HEŘMÁNKOVÁ, Táborské listy, 20.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?