Nový předseda BMA kritizuje britskou státní zdravotní službu

17. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zdravotní služba Velké Británie se dnes navzdory všem slibům Blairovy vlády prezentuje „na okraji standardu třetího světa.“ Tak charakterizoval nový předseda Britského svazu lékařů (BMA) Sir Grabham poměry na klinikách i v domácích praxích...


Grabham v závěru sjezdu britských lékařů v Harrogatu slíbil, že lékaři „nebudou nečinně přihlížet, jak milióny pacientů čeká a trpí“. Velká Británie je hospodářsky jednou z nejbohatších zemí světa. Je proto neakceptovatelné, že „v naší zemi víc jak jeden milión pacientů týdny a měsíce musí čekat na odbornou lékařskou konzultaci“, tvrdí předseda BMA. „Rovněž je neakceptovatelné, že starší občané musí obětovat své úspory, aby se nechali ošetřit privátně“.

Grabham, který se již v 70. a 80. letech angažoval proti tehdejší britské zdravotní politice byl v průběhu BMA výročního sjezdu v Harrogatu (Severní Anglie) velkou většinou zvolen novým předsedou BMA, která zastupuje profesní zájmy přibližně 75 tisíc lékařů a je nejvlivnější medicínskou organizací Velké Británie.

Podle BMA se přes veškerou polemiku ani po pěti letech Tony Blairovy vlády nic nezměnilo. Čekací listiny jsou stejně jako dříve s jedním miliónem čekatelů „ostudně dlouhé“.

MUDr. Miloš Němec, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?