Obama chce před kamerami s republikány jednat o zdravotní reformě

9. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama se snaží rozhýbat svou zablokovanou zdravotní reformu nečekaným krokem. Republikánům, kteří s rozsáhlou změnou amerického zdravotního systému nesouhlasí, navrhl jednání před televizními kamerami.


Mělo by jít o půldenní setkání, jež by se mělo uskutečnit do konce tohoto měsíce a jehož by se zúčastnili i zástupci demokratů.

Obama tak pokračuje ve snaze o překlenutí rozdílů mezi vládními demokraty a opozičními republikány, kterou nastínil v nedávné zprávě o stavu unie.

Zároveň takticky alespoň trochu otupí ostří kritiky republikánů, již mu často připomínají jeho převážně nesplněný slib z volební kampaně, že jednání o zdravotní reformě budou přenášet televizní kamery.

„Chci s našimi republikánskými kolegy úzce spolupracovat. Chci je požádat, aby předložili na stůl svoje myšlenky,“ řekl Obama v neděli v rozhovoru pro televizní stanici CBS.

Podle něj se zablokovaná jednání musejí vrátit na začátek. Republikáni i demokraté by měli systematicky probrat své nejlepší návrhy a posunout se vpřed, podotkl prezident.

Schvalování největší změny amerického zdravotnictví za několik desítek let, která by měla zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů nepojištěných Američanů, se zcela zadrhlo v lednu.

Demokraté tehdy v doplňovacích volbách do Senátu v Massachusetts přišli o takzvanou supervětšinu, jež jim umožňovala blokovat obstrukce republikánů. Obě komory amerického Kongresu již schválily své verze reformy, nyní se musejí dohodnout na společné podobě a přijmout ji.

Opozice s reformou nesouhlasí mimo jiné proto, že by podle nich předala kontrolu nad zdravotnictvím státu. Zároveň kritizují vysoké náklady na ni. Podle odhadů by změna během deseti následujících let stála téměř bilion dolarů.

Obama ale již na začátku příprav reformy uvedl, že ji nepodepíše, pokud by znamenala zvýšení deficitu amerického rozpočtu. Náklady podle něj budou zaplaceny například z úspor, ale třeba i z příspěvků farmaceutických firem.

Republikáni podle deníku The Washington Post nabídku šéfa Bílého domu uvítali. Zároveň ji označili za důkaz, že Obama si je vědom toho, že bude muset s reformou začít znovu, pokud chce získat jejich podporu.

„Nejlepší způsob jak začít skutečnou, nestrannou reformu bude shodit ze stolu současné návrhy a zaměřit se na postupná vylepšování, která sníží náklady na zdravotní péči a rozšíří přístup k ní,“ řekl například šéf republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner.

Zástupci Bílého domu ale podle washingtonského deníku možnost, že by Obama chtěl začít znovu, odmítli. Prezident naopak na jednání, které by se mělo uskutečnit 25. února, přijde s novým zněním návrhu reformy, který spojí zákon přijatý ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu. Obama prý pro ně chce získat podporu republikánů, ale hodlá pokračovat v prosazování reformy, i když ji nezíská.

Pokud se televizní jednání uskuteční, půjde v poměrně krátké době o druhé setkání republikánů a Obamy před televizními kamerami. Prezident na konci ledna na televizních obrazovkách odpovídal na dotazy republikánů ze Sněmovny reprezentantů na jejich konferenci v Baltimoru. Podle převažujícího mínění přitom své oponenty v debatě předčil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?