Obama: Ebola ještě není ani zdaleka pod kontrolou

19. 11. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie eboly v západní Africe navzdory jistým zlepšením ve třech nejpostiženějších zemích ještě není ani zdaleka pod kontrolou, řekl americký prezident Barack Obama. Virus podle něj nadále představuje hrozbu pro celý svět, včetně USA.


Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že se snaží urychlit vývoj testu pro rychlou diagnostiku nemoci.

Obama rovněž vyzval Kongres, aby urychleně schválil jeho žádost o 6,2 miliardy dolarů (zhruba 137 miliard korun) na boj s epidemií eboly v zahraničí i na opatření směřující proti jejímu rozšíření do USA.

Při setkání s týmem zdravotnických odborníků prezident vyjádřil soustrast rodinným příslušníkům doktora Martina Saliy, který po převozu ze Sierry Leone do USA v pondělí v nemocnici v Nebrasce nemoci podlehl.

V současnosti je v Libérii, zemi s největším počtem obětí, téměř 2200 amerických vojáků. Pentagon jich původně plánoval vyslat až 4000, jejich počet v západní Africe by ale nakonec neměl přesáhnout 3000.

WHO doufá, že brzy budou k dispozici rychlejší, levnější a jednodušší testy na ebolu. Dosud lze nemoc prokázat jen pomocí nákladných laboratorních testů, které stojí zhruba 100 dolarů (asi 2200 korun) a trvají až šest hodin. Testy může provádět jen školený personál, a proto zabere určitou doba také přeprava do specializovaných laboratoří. Těch je v současnosti na území Libérie, Sierry Leone a Guineje celkem 12.

„Ustaraní pacienti a jejich rodiny musí často čekat na výsledky několik dní,“ postěžoval si dnes mluvčí WHO. „Ztracený čas také znamená, že nakažení zůstávají ve svých komunitách a nevědomky virus přenášejí,“ dodal. Aby vyšla WHO vědcům a farmaceutických firmám vstříc, zjednodušila prý požadavky na vlastnosti takových testů. Ten ideální by neměl trvat déle než půl hodiny, vyžadovat elektrickou energii a měl by ho být schopen provést člověk po nanejvýš půldenním školení.

Podle WHO se virem eboly, který způsobuje krvácivou horečku, v západní Africe nakazilo už 14.413 lidí, z nichž asi 5177 nemoci podlehlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?