Obama narazil s plánem na povinnou antikoncepci zdarma

9. 2. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Baracka Obama narazil s plánem, aby povinnou součástí zdravotního pojištění poskytovaného zaměstnavateli byla antikoncepce zdarma. Plán se nelíbí charitám a školám provozovaným katolickou církví. Šéf Bílého domu tak čelí vlně kritiky, podle které zasahuje do náboženských svobod. Prezident již naznačil ochotu ke kompromisu, zcela ze svého záměru ale ustupovat nehodlá.


„Myslím, že tento problém lze vyřešit způsobem, který zajistí ženám tuto důležitou preventivní službu… a zároveň rozptýlí některé z těchto obav,“ uvedl prezidentův mluvčí Jay Carney. Deník The Wall Street Journal napsal, že v úvahu podle činitelů Bílého domu přichází podobné řešení jako na Havaji.

I tam musejí zaměstnavatelé hradit antikoncepci. Mají ale zároveň možnost nabídnout zaměstnancům levnější pojištění, kdy si pracovnice za antikoncepci platí z vlastní kapsy přímo pojišťovně. Zaměstnavatel tak v případě, že je to v rozporu s jeho přesvědčením, antikoncepci hradit nemusí. Zaměstnankyně za ni zase neplatí více, než kdyby pracovala pro firmu, která antikoncepci hradí.

Otázkou ale je, zda by taková změna uspokojila představitele katolické církve, kteří by chtěli, aby se náboženských zaměstnavatelů nový požadavek netýkal vůbec. Šéf Bílého domu nicméně má zájem na řešení, protože ve volebním roce nechce rozdmýchávat citlivé náboženské otázky. „Rozhodně nikoho nechceme zkracovat na náboženských svobodách,“ uvedl po záplavě protestů katolíků poradce Obamovy volební kampaně David Axelrod.

Tématu se ale již chytli republikánští uchazeči o nominaci na prezidenta a Obamu kritizují za údajné pošlapávání těchto svobod. „Je to opravdový zásah, zvláště vůči našim přátelům katolické víry,“ uvedl například bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney. Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich také záměr šéfa Bílého domu napadl, zároveň si ale přisadil, že něco podobného kdysi v Massachusetts údajně prosazoval i jeho rival Romney.

Bílý dům mezitím dává najevo, že v zásadě od svého plánu ustoupit nechce, a vyzval zástupce ženských organizací, aby zesílily svou podporu záměru. Nahrává mu i to, že podle průzkumů většina katolíků přes odpor vedení církve nové pravidlo o antikoncepci považuje za správné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?