Obama oznámil zvýšení objemu finančních prostředků na boj s AIDS

4. 12. 2013 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama oznámil zvýšení objemu finančních prostředků na výzkum prevence choroby AIDS. V projevu, který v pondělí v Bílém domě pronesl u příležitosti Světového dne boje proti AIDS, podle médií zároveň slíbil zvýšit až na pět miliard dolarů (101 miliard Kč) pomoc mezinárodnímu boji s touto chorobou. Onemocnění AIDS způsobuje virus HIV.


Obama sdělil, že Spojené státy v příštích třech letech věnují Globálnímu fondu pro boj s AIDS jeden dolar na každé dva dolary, které slíbí ostatní dárci. Globální fond je mezinárodní instituce, která financuje boj s AIDS, tuberkulózou a malárií.

Kromě toho Obama uvedl, že poskytne 100 milionů dolarů americké zdravotnické agentuře na výzkum léčby nakažení virem HIV, který poškozuje lidský imunitní systém.

„Spojené státy by měly být v čele nových objevů, které povedou k dlouhodobému potlačení HIV bez nutnosti celoživotní léčby, nebo ještě lépe k jeho úplné eliminaci,“ řekl Obama při shromáždění, kterého se zúčastnil mimo jiné ministr zahraničí John Kerry a počítačový magnát Bill Gates. Právě Gatesova nadace slíbila věnovat Globálnímu fondu až 500 milionů dolarů.

Prezident také podepsal zákon, který umožňuje rozšířit úspěšný populární program boje s AIDS na celém světě, který je znám pod zkratkou PEPFAR. Od roku 2010 pokleslo financování PEPFAR o 12 procent a Obama a jeho Demokratická strana se kvůli tomu dostali pod palbu kritiky od představitelů Republikánské strany. Administrativa podle nich nevěnuje boji s AIDS stejnou pozornost jako Obamův republikánský předchůdce George Bush, který na tento účel věnoval 15 miliard dolarů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?