Obama podepsal balíček změn, schvalování zdravotní reformy končí

31. 3. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama včera podepsal balíček změn, které mírně upravují reformu amerického zdravotnictví. Uvedla to agentura Reuters. Původní zákon podepsal Obama minulý týden.


Nové znění reformy nyní vstupuje v platnost a schvalování systémových změn, které mimo jiné zavedly povinné pojištění pro každého Američana, je u konce.

Balíček úprav navrhla Sněmovna reprezentantů poté, co přijala senátní verzi reformy. Mezi změnami, které poslanci navrhli a Senát na ně později přistoupil, je například zrušení části úlev pro stát Nebraska na platby do vládního programu Medicaid určeného pro chudé. Balíček úprav také mírně mění výši spotřební daně uvalené na nejdražší pojišťovací plány.

Obama dnes při podpisu označil balíček za „důležitý milník“ při schvalování reformy. „Představuje to velký krok vpřed,“ prohlásil.

Reforma představovala pro Obamu hlavní prioritu v domácí politice a prosadit ji trvalo téměř rok. Změny systému především zavádějí povinné zdravotní pojištění a zakazují pojišťovnám odpírat lidem pojištění kvůli jejich zdravotnímu stavu.

Náklady na reformu by měly činit 940 miliard dolarů v příštích deseti letech. Za stejné období by reforma měla ušetřit ze státního rozpočtu 138 miliard dolarů. V následující dekádě by ale podle Obamovy administrativy měly změny přinést do státního rozpočtu až bilion dolarů.

Proti reformě protestovali republikáni, nesouhlasila s ní ani část demokratických zákonodárců a značná část americké veřejnosti. Republikáni tvrdí, že kvůli schválení zákona demokraté výrazně ztratí v listopadových volbách do Kongresu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?