Obama vyhrál dílčí spor o ústavnost reformy zdravotnictví

9. 11. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací soud ve Washingtonu rozhodl, že zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy je v souladu s americkou ústavou. Pro Obamu to podle agentury Reuters znamená vítanou podporu v době, kdy se záležitostí začíná zabývat i Nejvyšší soud Spojených států.


Na něm bude konečné rozhodnutí o reformě, neboť soudy na různých místech USA zaujaly k ústavnosti zákona rozdílná stanoviska.

Reformu schválil americký Kongres v roce 2010, v platnost by ale měla vstoupit až v roce 2014. Nový zákon zavádí povinné zdravotní pojištění, které by mělo být dostupnější pro desítky milionů nepojištěných Američanů. Odpůrci reformy ale tvrdí, že Kongres překročil své pravomoci, když nutí lidi k pořízení pojištění.

„Rozhodně to je omezení osobní svobody, ale o nic víc než zákon, podle kterého musí být v hotelu nebo restauraci obslouženi všichni hosté bez ohledu na rasu,“ uvedl dnes washingtonský soud.
Ústavnost reformy potvrdilo několik soudů, ve dvou případech ale dali soudci zapravdu odpůrcům zákona. V boji proti reformě uspěla i největší žaloba v Atlantě, kde se zrušení normy dožadovalo 26 amerických států.

O osudu reformy bude muset rozhodnout Nejvyšší soud USA. Obrátila se na něj Obamova administrativa, ale také například Národní federace nezávislých podniků, která reformu odmítá.

Soud by se měl reformou zabývat během své současné schůze, která potrvá do června 2012. Konečný rozsudek tak zřejmě padne v době vrcholící kampaně před prezidentskými volbami. Jedním z hlavních volebních slibů republikánských kandidátů přitom je, že v případě svého vítězství nad Obamou reformu po nástupu do Bílého domu zruší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?