Obecní lékaři v Německu dosáhli dohody o zvýšení platů

18. 8. 2006 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
V dlouhém sporu německých komunálních lékařů s obcemi, které dosud odmítaly přistoupit na požadované zvýšení platů v kolektivních smlouvách, došlo konečně k průlomu. Lékařské odbory a svaz komunálních zaměstnavatelů se v Düsseldorfu dohodly na zvýšení platů o deset až 13 procent a na dalších výhodách pro lékaře...


; ti původně požadovali zvýšení o 15 procent. Oznámila to agentura DPA.

Zvýšení se týká pouze asi 70.000 lékařů zaměstnávaných obcemi; ti budou mít od nynějška vlastní kolektivní smlouvu, a oddělili se tak od lékařů ve veřejných službách. Mzdové rozpětí komunálních lékařů, zaměstnaných vesměs v městských klinikách a nemocnicích, se nyní bude pohybovat od 3420 eur (asi 95.900 Kč) měsíčně pro lékaře v nejnižší platové skupině do 6500 eur (asi 182.000 Kč) pro vedoucí primáře. Lékaři ve východoněmeckých zemích dostanou nejprve 95,5 procenta tabulkového příjmu západních kolegů, od 1. července 2007 pak 97 procent.

Lékařské odbory Marburský svaz (Marburger Bund - MB) přistoupily nakonec na poněkud nižší než požadované zvýšení mezd, když dojednaly zlepšenou ochranu pracovních míst, zvýšení příplatků za pohotovost a určité omezení maximální délky pracovní doby.

„Byla to dlouhá, tvrdá a kamenitá cesta,“ řekl podle DPA hlavní vyjednávač lékařů Lutz Hammerschlag. Komunální lékaři „stávkovali“ celkem osm týdnů, přičemž několikrát za tuto dobu přistoupili ke skutečným výstražným akcím, kdy demonstrativně ošetřovali jen naléhavé případy.

MB se snažil zabránit tomu, aby jednotlivé obce uzavíraly kolektivní smlouvy se svými lékaři samy; chtěl zachovat jednotné kolektivní vyjednávání jako výhodu pro lékaře, což se mu nakonec podařilo. Zástupci obcí dlouho tvrdili, že komunální rozpočty vyšší plat pro lékaře neunesou.

Také dnes hlavní vyjednávač za Svaz komunálních zaměstnavatelů (VKA) Otto Foit prohlásil, že dosažení dohody není pro obce „žádný zvláštní úspěch“. „Vnucený kompromis bude pro leckterou kliniku představovat existenční problém,“ dodal.

Lékaři obecních nemocnic se domáhali zvýšení platů a lepších pracovních podmínek po vzoru zdravotníků v nemocnicích fakultních, kteří si nedávno vymohli více peněz rovněž stávkami a demonstracemi trvajícími více než dva měsíce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?