Obětí veder ve Francii možná až 5000

18. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzský ministr zdravotnictví Jean-François Mattei dnes připustil, že rekordní vedra přímo či nepřímo zapříčinila až 5000 úmrtí. V rozhovoru pro rádio RTL zároveň zpochybnil fungování výstražného systému...


PAŘÍŽ - kvůli němuž nebyly veřejnosti včas předány informace o možných dopadech veder.

Ještě v neděli Mattei tvrdil, že o odhadech až 5000 obětí, které podle nedělníku Le Journal du Dimanche kolují v kuloárech jeho úřadu, nemá žádné informace. Dnes však tyto odhady označil za pravděpodobné. „Je to ale pouze hypotéza,“ zdůraznil ministr. Dodal, že definitivní a nepopiratelné statistiky obětí tropického počasí nebudou známy dříve, než za několik týdnů. První oficiální odhady obětí činily 1600 až 3000 lidí.

Mattei nyní tvrdí, že o možných dopadech veder sám neměl včas dostatečné informace, ani žádné signály o nebezpečí, které hrozí. „Ministr zdravotnictví, který si je plně vědom své odpovědnosti, žádný výstražný signál neobdržel,“ prohlásil.

Šéf Francouzské asociace lékařů záchranných oddělení nemocnic Patrick Pelloux však už dříve opakovaně uvedl, že příslušné úřady varoval velmi brzy, ale nikdo jej prý neposlouchal.

Počet obětí veder ve Francii, který je nesrovnatelně vyšší než v ostatních evropských státech zasažených tropickým počasím, vyvolal v zemi ostrou polemiku. Levicová opozice, mnozí lékaři i média vládě vyčítají, že na kritickou situaci způsobenou tropickým počasím reagovala příliš pozdě a včas nevarovala hlavně staré lidi, kteří se stali hlavní obětí veder.

Přesný počet obětí mají určit epidemiologové Národního institutu zdravotnického dohledu. Na základě analýzy dokumentací lidí, kteří zemřeli v posledních dnech při vysokých horečkách, by za oběti veder měli být považováni lidé, kteří byli vystaveni vysokým teplotám kvůli počasí a jejichž tělesná teplota v době skonu dosahovala alespoň 40,6 stupně Celsia. Je přitom nutné vyloučit jiné příčiny horečky, například infekce či krvácení do mozku. Mnozí záchranáři a lékaři, kteří pracují v terénu, však považují tato kritéria za příliš přísná a tvrdí, že úřady se snaží minimalizovat důsledky tropického počasí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?