Odborník USA věří v poražení epidemie eboly, ale až někdy

15. 1. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) řekl, že věří v úplné poražení epidemie eboly, která sužuje západní Afriku. Rozhodně však ještě není vyhráno, zdůraznil ale Tom Frieden.


„Jsem silně přesvědčený, že můžeme snížit počet nemocných na nulu, pokud budeme pokračovat jako dosud a nestane se nic mimořádného,“ řekl šéf CDCP Frieden při setkání s představiteli zdravotnictví a zákonodárci.

Zdůraznil potřebu nemít nakonec žádný případ nakažení virem eboly. „Hlavním, největším rizikem je, že (onemocnění) bude dále propukávat a šířit se v malých počtech. To by znamenalo, že (epidemie) by mohla kdykoli znovu propuknout,“ varoval ředitel.

Podle bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) si nemoc dosud vyžádala nejméně 8371 obětí, celkem je registrováno 21.171 nakažených. Nejvíce mrtvých připadá na Sierru Leone, Guineu a Libérii. V několika málo případech lidé nemoci podlehli i v jiných státech světa, například v Nigérii, USA či ve Španělsku.

Ředitel americké agentury pro mezinárodní rozvoj při Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Jeremy Konyndyk dnes uvedl, že vývoj epidemie je v jednotlivých zemích různý. V Libérii se počet nových případů onemocnění denně snížil z 30 na jeden. Podobné zlepšení už pomalu zažívá i Sierra Leone, ale situace je nadále znepokojivá v Guinei.

Epidemie eboly v Libérii by mohla skončit do letošního června při hospitalizaci 85 procent pacientů a udržení současné úrovně ostražitosti a prevence, uvedla zpráva, kterou dnes zveřejnil americký časopis PLOS Biology.

„Je možné tohoto cíle dosáhnout, ale není to vůbec jisté. Je hlavně důležité udržet současnou úroveň ostražitosti a hospitalizace a v tomto směru pokročit co nejvíce,“ řekl hlavní autor studie John Brake z Georgijské univerzity.

Libérie zaznamenala dosud největší počet obětí, nejméně 3496.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?