OSN: Kvůli kontaminované stravě ročně umírá 420.000 lidí

4. 12. 2015 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Na následky konzumace kontaminovaných potravin každoročně zemře na 420.000 lidí, z toho 125.000 jsou děti mladší pěti let. Ve zprávě o důsledcích infekce a otravy znečištěným jídlem to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO).


Nejrizikovějšími oblastmi jsou Afrika a jihovýchodní Asie, kde takto ročně umírá asi 312.000 lidí, zatímco v Evropě je to 5000 obětí ročně.

Každoročně kvůli stravě kontaminované chemikáliemi, bakteriemi, viry či parazity onemocní až 600 milionů lidí. Podle generální ředitelky WHO Margaret Chanové je nezbytné, aby všechny státy vyvinuly více úsilí, aby svým obyvatelům zajistily lepší a bezpečnější potraviny.

„Poznatky o konkrétních původcích kontaminace potravin v daných regionech světa by měly vést k cíleným akcím veřejnosti, vlády a také potravinářského průmyslu,“ řekla Chanová. Zpráva, kterou její úřad předložil, je výsledkem dlouhodobé studie mezi lety 2007 až 2015.

Podle WHO je alarmující, že 30 procent úmrtí tvoří děti mladší pěti let, ačkoli jejich podíl na světové populaci je devět procent.

Z dokumentu mimo jiné vyplývá, že nejohroženější jsou ty státy, jejichž hospodářství je na nižší úrovni. Lidé v takových zemí připravují pokrmy s pomocí závadné vody, problémem jsou tam i špatné hygienické či skladovací podmínky nebo nedostatečné potravinářské normy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?