OSN vyzývá k usilovnému boji s šířením viru HIV

19. 11. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud se lidstvo odhodlá k pětiletému usilovnému boji proti viru HIV, mohlo by s globální hrozbou nemoci AIDS do roku 2030 skoncovat. Oznámila to v úterý OSN ve zvláštní zprávě věnované šíření smrtelné choroby. Pokud ale svět intenzivní boji s nemocí rychle nezahájí, může virus s plnou silou zaútočit znovu.


„Pokud bychom během příštích pěti let investovali denně jen tři dolary na každého člověka nakaženého virem HIV, zlomili bychom epidemii navždy,“ uvedla ve zprávě organizace UNAIDS. Do roku 2030 by se tak zabránilo rozšíření nákazy na dalších 28 milionů nemocných.

Epidemie AIDS za posledních 30 let usmrtila podle UNAIDS na celém světě 40 milionů lidí. K účinným lékům, které onemocnění výrazně zpomalují, má dnes přístup 13,6 milionu nemocných. V roce 2010 jich bylo jen pět milionů.

Cílem zdravotníků by podle OSN mělo být snížení nových nákaz virem HIV o 75 procent do roku 2020. Maximální pozornost by měla být věnována 30 státům světa, kde žije 89 procent nakažených.

Podle údajů UNAIDS žilo v roce 2013 ve světě 35 milionů lidí s virem HIV, 2,1 milionu jich bylo nově infikováno a 1,5 milionu zemřelo na AIDS. Největší počet nemocných je v subsaharské Africe.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?