Penta postaví na Slovenskou novou nemocnici za 34 milionů eur

12. 3. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Investiční skupina Penta Investments postaví v Michalovcích na východním Slovensku novou nemocnici za 34 milionů eur (927 milionů korun). Stavební práce začnou ještě tento měsíc, zdravotnické zařízení nové generace by mělo zahájit provoz na začátku roku 2018.


Jde o první projekt tohoto druhu a rozsahu na Slovensku po 20 letech, informoval ČTK mluvčí Penty Gabriel Tóth.

„Investici do nemocnic považujeme za příležitost, ale i za závazek uskutečnit jejich ozdravení a modernizaci tak, aby poskytovaly kvalitnější zdravotní péči a zároveň dokázaly ekonomicky prosperovat. Výstavba nové nemocnice v Michalovcích má ambici stát se vlajkovou lodí našeho úsilí,“ uvedl partner Penty Eduard Maták.

Nemocnice bude disponovat kromě jiného více než 300 lůžky, centrálním urgentním příjmem, jakož i osmi operačními sály.

Penta podniká na Slovensku, v Česku a v dalších evropských zemích ve vícero odvětvích, ve zdravotnictví působí deset let. Prostřednictvím společnosti Svet zdravia provozuje na pětimilionovém Slovensku 12 nemocnic, v jejichž dosahu žije 780.000 lidí. Do portfolia skupiny na Slovensku patří také zdravotní pojišťovna Dôvera, dále síť lékáren a poliklinik.

Výstavbu nové velké nemocnice v Bratislavě, která by nahradila několik stávajících zastaralých zdravotnických zařízení, zase připravuje slovenská vláda. Na projektu v hodnotě 200 až 250 milionů eur (5,5 až 6,8 miliardy Kč) chce stát spolupracovat se soukromým investorem v rámci programu veřejně-soukromého partnerství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?