Po reformě bude přístup k péči rovnější než dnes

8. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Osobní účty si za heslo své zdravotnické reformy vybral senátor Tomáš Julínek (ODS) ještě před volbami v roce 2002. Po letech příprav dnes tvrdí, že osobní účet bude nástrojem, s jehož pomocí budou lidé platit své zdravotní pojištění...


a přitom podle svého uvážení disponovat s částí peněz, které se tam sejdou.

„Část veřejných zdrojů se tak dostane do rukou lidem,“ říká Julínek, který upozorňuje, že Česká republika nebude následovat americký příklad, kde lidé mohou spořit na osobních účtech u soukromých společností, ani singapurský vzor s povinným spořením u státních fondů. Nejbližším modelem jsou osobní účty, které chystají nizozemští reformátoři.

HN: Nizozemsko provádí nejradikálnější reformu v Evropě. Bude vzorem i pro nás?

Naše reformní skupina se v mnohém v Holandsku inspiruje. Postupují tam v jednotlivých krocích podle plánu a je to velmi dynamické. V poslední době se v jejich plánech objevily osobní účty, a to je pro nás satisfakce, protože my jsme o nich uvažovali už dříve.

HN: Podstatnou myšlenkou v Nizozemsku je to, že každý bude platit stejných 1000 euro ročně a zároveň se může připojistit u konkurenčních pojišťoven. To následovat budeme?

Nás se to příliš netýká. V Nizozemsku měli paralelní systém soukromých a veřejných pojišťoven, který chtějí sjednotit do jednotného veřejného systému. Vadilo jim, že soukromé pojišťovny vylučují chronicky nemocné a ty, co nemají peníze.

My nechceme privátní pojištění ani zavádět, ale chceme udržet a změnit současný veřejný systém. Jednotná platba pojistného řeší v Nizozemsku problémy se zdravotní daní. My zůstaneme u současného systému, který se bude časem kultivovat, významně bychom ho ale měnit neměli.

HN: Nizozemsko uvažuje o zavedení osobních účtů jako první v Evropě. Jejich model, který počítá se zvýhodněným spořením na účtech, je i pro vás přijatelný?

Je to podobné principu, o kterém také uvažujeme. Jedním z pilířů bude povinné spoření, které by doplňovalo současný systém pojistného. Šlo by ale o malou částku. K tomu jsme došli stejnými logickými úvahami, ani jsme nemuseli navzájem opisovat.

HN: Budete konzultovat s Nizozemci své návrhy?

V Nizozemsku mají nejdynamičtější přístup k reformám. Také je to jediná možnost, co dělat. V tuto chvíli navazujeme kontakt.

HN: Budou mít všichni pacienti rovný přístup ke zdravotní péči?

Jsem schopen doložit, že přístup bude rovnější, než je teď. Nabídku bude stát hlídat do té míry, že nebudou jako dnes existovat znevýhodněné skupiny pacientů nebo celé regiony.

HN: Kdo je dnes znevýhodněn?

Jde například o některé chronické pacienty. Teď nechci být konkrétní, definitivní data budu mít do čtrnácti dnů. Přístup bude lepší, protože dnes jsou velmi tvrdé limity pro čerpání péče. Zvláště změny, které v pátek domluvil premiér Paroubek s lékaři, sníží objem péče a prodlouží čekání na operace.

TOMÁŠ JULÍNEK:
Narozen: 7. 11. 1956 v BrněVystudoval: Lékařskou fakultu Masarykovy univerzityPolitická kariéra: 1998 senátor,2004 předseda senátorského klubua člen úzkého vedení ODS.

Petr Holub, Hospodářské noviny

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

Tomáš Hübsch

Všem pojištěncům bych bez rozdílu posílal účty za lékařskou péči.S účtem by pak museli dojít do své pojišťovny a vysvětlit, proč obíhají tolik lékařů a proč si nechávají /ze svého účtu/ předepisovat tolik léků, které velice často neužívají. To by se pak ušetřilo.Nesvalujte všechno na zdravotníky. Potřeboval bych detektiva, abych/ jako nyní náhodně/ měl přehled o chování pacienta mimo ordinaci.To by se ušetřilo tolik, že si to ani nedovedeme představit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?