Počet dětských úmrtí na vzteklinu v Angole stoupl na 69

19. 2. 2009 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
"Přestože se snažíme vzteklinu udržet pod kontrolou, situace se nezlepšuje," uvedl pracovník největší luandské nemocnice pro děti Luis Bernardino. Nejvíce nakažených dětí je ve věku od tří do deseti let. Většinou pocházejí z chudinských čtvrtí...


V angolské metropoli zemřelo na vzteklinu již 69 dětí, a proto se úřady v Luandě snaží odchytnout stovky toulavých psů. Informovala o tom agentura Reuters.

Od listopadu, kdy se virus rozšířil, již bylo odchyceno skoro 1000 psů, uvedlo angolské ministerstvo zdravotnictví. Ti, u kterých testy vzteklinu prokážou, jsou utraceni.

„Přestože se snažíme vzteklinu udržet pod kontrolou, situace se nezlepšuje,“ uvedl pracovník největší luandské nemocnice pro děti Luis Bernardino.

Nejvíce nakažených dětí je ve věku od tří do deseti let. Většinou pocházejí z chudinských čtvrtí, kde se potulují tisíce psů.

Úřady v Luandě minulý měsíc proti vzteklině naočkovaly 100.000 zvířat - kromě psů také kočky a opice. To však nezabránilo stoupající míře dětských úmrtí v důsledku nákazy tímto nebezpečným virem.

Angola, která se vzpamatovává z téměř třicetileté občanské války ukončené v roce 2002, má jednu z nejvyšších úmrtností dětí na světě. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dvě z pěti angolských dětí zemřou, než dosáhnou pěti let věku.

Vzteklina ve světě každoročně zabije kolem 50.000 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?