Počet nemocných Alzheimerem v USA se prý do roku 2050 ztrojnásobí

7. 2. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lidí trpících Alzheimerovu chorobu ve Spojených státech se do roku 2050 nejspíš ztrojnásobí a dosáhne 13,8 milionu. Uvádějí to američtí odborníci ve zprávě, kterou podle agentury AFP zveřejnil ve středu vědecký americký časopis Neurology.


V USA žije kolem 314 milionů obyvatel.

„Toto zvýšení se vysvětluje stárnutím velmi početné (poválečné) generace Baby Boom, což představuje ohromnou zátěž pro společnost,“ uvedla spoluautorka nového výzkumu Jennifer Weuveová. Zdůraznila, že je nutné rychle hledat preventivní kroky a léčby k zastavení této choroby.

Degenerativní onemocnění mozku, které poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907, bývá nejčastější příčinou demence. Onemocnění začíná zhoršením krátkodobé paměti a postupně vede k závislosti postiženého na každodenní péči jiného člověka.

Podle údajů evropské asociace Alzheimer Europe se určitá forma demence vyskytuje u více než sedmi miliónů obyvatel Evropy. Česká Alzheimerovská společnost odhaduje, že v České republice s touto diagnózou žije více než 120.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?