Počet podvyživených dětí v KLDR díky humanitární pomoci klesl

8. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Množství podvyživených dětí v Severní Koreji se za poslední dva roky snížilo, a to díky dodávkám mezinárodní potravinové pomoci. Přesto je jejich počet ještě hrozivě vysoký. Informoval o tom dnes ředitel odbočky Světového programu pro výživu (WFP) pro KLDR Richard Ragan.


PEKING -

Podle zprávy této organizace OSN by omezení dodávek pomoci do KLDR situaci v zemi opět zhoršilo. Hlavním závěrem prý je, že dodávka potravin přinesla výsledky.

Upozornil, že se v zemi také lehce zlepšila situace v zemědělství, které v předchozích letech zkolabovalo kvůli nepřízni počasí.

Chronickou podvýživou a problémy s růstem trpí 37 procent dětí mladších šesti let, zatímco podle studie z října 2002 to bylo 42 procent.

Kritickou podvýživou, vedoucí již zpravidla k úmrtí, trpí sedm procent dětí ve stejné věkové kategorii, což je o dva procentní body méně. U dětí do tří let se situace zlepšila o 30 procent.

Podle tabulek OSN nicméně narostl poměr počtu dětí s nižší průměrnou váhou, než je pro jejich věk obvyklé, z 21 na 23 procent. Nezlepšila se ani zdravotní úroveň matek dětí do dvou let, z nichž podvýživou trpí celá třetina.

Chudokrevných či s nedostatkem železa je 60 procent matek. WFP provedla průzkum u 4800 náhodně vybraných dětí mladších šesti let.

WFP zahájila dodávku potravinové pomoci do KLDR v roce 1995. Letos má v plánu dodat pomoc pro 6,5 milionu z 22,5 milionu severokorejských obyvatel. Přestože severokorejské zemědělství zaznamenalo nejlepší sklizeň za posledních deset let, obyvatelé jsou stále odkázáni na zahraniční pomoc.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?