Počet potratů na Slovensku klesá, ale antikoncepci užívá málo žen

4. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet umělých přerušení těhotenství klesl na Slovensku za posledních šestnáct let z téměř 50 tisíc zákroků ročně na 15.300. Na druhou stranu - jen 15 procent žen ve věku od patnácti do pětačtyřiceti let užívá nějakou formu antikoncepce...


KOŠICE -

V absolutních číslech to znamená, že z 1,260 milionu dívek a žen ve věku od patnácti do 45 let v loňském roce užívalo nějakou formu antikoncepce pouze 192 tisíc z nich.

Změnit tuto skutečnost a zvýšit počet žen užívajících antikoncepci alespoň o deset procent si dala za cíl Slovenská společnost pro plánované rodičovství a výchovu k rodičovství, která v těchto dnech zahájila na východě Slovenska kampaň s

názvem Antikoncepce.

„Největší problém při užívání antikoncepce spočívá především v nedostatečné informovanosti,“ uvedla lékařka Marianna Šestinová.

Také proto kampaň začala na východě Slovenska, kde je situace podle

Šestinové nejhorší.

Společnost pro plánované rodičovství se chce v rámci kampaně zaměřit hlavně na studentky středních a vysokých škol, pro které připravuje řadu přednášek. Kampaň vyvrcholí v červnu příštího roku, kdy zástupci společnosti představí její výsledky.

Podle dostupných údajů užívá antikoncepci nejvíce žen ve Švédsku (kolem 40 procent), zatímco například v České republice je to podle těchto průzkumů 21 procent žen ve věku od 15 do 45 let.

Za zarážející odborníci označili skutečnost, že až 20 procent žen na Slovensku neužívá žádnou metodu ochrany před nechtěným početím.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?