Polská armáda zkoumá DNA vojáků; chce vědět, jak jsou zdatní

20. 1. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Polská armáda zkoumá DNA svých vojáků. Chce mít přehled o tom, jaké mají fyzické i psychické vlastnosti a ke kterým nemocem jsou náchylní. Poznatky hodlá využívat nejen při bojových operacích, ale i při náboru nových posil, píše deník Polska.


Analýzy DNA svých vojáků v současnosti využívají armády Spojených států, Británie a Německa. Díky tomu mohou například rychleji pomoci vojákovi, který v boji utrpěl zranění a potřebuje transplantaci.

Česká armáda podobné testy nedělá. V nejbližší době neplánuje ani jejich zavedení, řekla ČTK mluvčí náčelníka generálního štábu Mira Třebická.

V Polsku tento program začal v roce 2007 a skončit měl letos, ale kvůli úsporným opatřením, jež se v době hospodářského zpomalení nevyhnula ani armádě, se zatím podařilo prozkoumat DNA 6000 vojáků z původně plánovaných 20.000. Testy absolvovali hlavně potenciální účastníci zahraničních misí, pro něž jsou primárně určeny.

Vedoucí medicínského oddělení vojenské zdravotnické služby Andrzej Zabielski doufá, že program bude pokračovat. „Je už v pokročilém stadiu a jeho dokončení bude znamenat velký krok směrem k modernizaci naší armády,“ řekl v listu Polska.

Připomněl, že poznatky o DNA se dají využít také v situaci, kdy vojákovi hrozí problémy se zákonem. Lze totiž rychle porovnat biologický materiál získaný na místě činu s DNA vojáka a buď ho ze skupiny podezřelých vyloučit nebo potvrdit jeho totožnost.

Polská armáda si podle deníku Polska od zkoumání genetického kódu svých příslušníků slibuje, že bude moci rozumně vydávat peníze na jejich výcvik. Pokud například testy ukážou, že voják může mít v budoucnu problémy se zrakem, nebude zařazen do výcviku na pilota stíhacích letadel.

Do specializovaných jednotek bude možné vybírat nejvhodnější adepty, protože z genů se dá vyčíst třeba to, nakolik je člověk odolný vůči stresu.

Polská armáda ale musí řešit i daleko prozaičtější problémy. Do konce letošního roku by měla skončit její profesionalizace. Nicméně jak dnes napsal deník Rzeczpospolita, odborníci z Úřadu pro národní bezpečnost varují, že se zpomaluje modernizace armádní techniky, která je pro profesionální branné síly základní věcí.

„Mluvit o zpomalení modernizace armády je slabé slovo, ministerstvo obrany ji de facto zastavilo,“ tvrdí dokonce bývalý velitel polských pozemních sil Waldemar Skrzypczak, který ve své funkci skončil loni v létě poté, co ministerstvo obrany obvinil z toho, že špatně vybavilo vojáky nasazené v Afghánistánu. Armádě také hrozí, že bude muset hospodařit s nižším rozpočtem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?