Polští katoličtí lékárníci nechtějí prodávat antikoncepci

10. 3. 2011 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří polští lékárníci, kteří se otevřeně hlásí ke katolické víře a učení, jež hlásá církev, nechtějí zákazníkům prodávat antikoncepční prostředky. Tvrdí, že to je proti jejich svědomí a chtějí mít stejná práva jako lékaři, kteří z tohoto důvodu mohou pacientovi odmítnout udělat některé zákroky.


„Lékárníci jsou donuceni k tomu, aby prodávali farmakologické prostředky, jež ničí lidskou plodnost nebo zabíjejí lidský zárodek na začátku jeho existence,“ uvádějí členové Sdružení katolických farmaceutů. Společně s Klubem přátel lidského života Human Life International, jež bojuje za ochranu lidského života od okamžiku početí až do smrti, založili internetovou stránku www.sumienie-farm.pl, na které sbírají hlasy na svoji podporu.

„Lékaři mohou odmítnout pacientce zavést nitroděložní tělísko, provést potrat, ale nemusejí ani vypsat předpis na antikoncepci, včetně těch prostředků, jež se používají bezprostředně po pohlavním styku,“ cituje Gazeta Wyborcza Malgorzatu Prusakovou, lékárnici ze Starogardu Gdaňského.

V případě lékárníků je situace jiná. Podle zákonů platných v Polsku si mohou zákazníci v lékárnách koupit všechny oficiálně povolené prostředky, pokud zrovna nějaký lék ve skladu není, je třeba ho pro klienta objednat. Prusaková tvrdí, že neprodává například kondomy a nikdo ji za to ještě nepotrestal.

Žádné větší problémy s úřady zatím neměla ani majitelka sítě skoro 50 lékáren U růže, která na svých internetových stránkách otevřeně upozorňuje, že omezila prodej prostředků, které „ohrožují lidský život“. Například hormonální antikoncepci ale prodává, protože neslouží jen jako ochrana proti početí, ale i k léčebným účelům.

Na svědomí se mohou odvolávat lékárníci v Británii nebo ve Spojených státech. Může se tak stát, že zákazník, který od nich chce „nouzovou“ pilulku, jež zabrání uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze, nebo nějaký antikoncepční prostředek, odejde s prázdnou.

„Nedokážu si představit, že bych někomu nevydala předepsaný lék. Nezávisle na tom, co mi říká svědomí, bych ztratila práci,“ řekla Dzienniku Baltyckému nejmenovaná lékárnice z Gdaňsku. Katoličtí lékárníci, kteří se chtějí i v práci řídit pravidly církve, mají větší šanci na venkově, velké sítě fungující ve městech s privilegii pro věřící zaměstnance budou souhlasit kvůli tvrdému konkurenčnímu boji jen těžko.

„Příliš morálním pochybnostem souvisejícím s předáním léku z pultu do ruky pacienta nerozumím,“ řekl týdeníku Wprost gynekolog Grzegorz Poludniewski. Nedokáže si představit, že by se lékárník snažil zasahovat do toho, co on předepisuje svým pacientkám. „Odpovědnost za léčení nese lékař, ne lékárník,“ připomíná Poludniewski.

„Lékárník odmítne prodávat prezervativy nebo pilulky? A pekař nebude prodávat bílé pečivo, protože není zdravé?“ myslí si své o požadavcích věřících lékárníků jistý ženský lékař, který nechtěl být jmenován.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?