Portugalský parlament zamítl zmírnění interrupčního zákona

4. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Portugalský parlament zamítl jkékoli zmírnění zákona o interrupcích, který patří k nejpřísnějším v Evropě. Zároveň zamítl i návrh na uspořádání referenda o interrupcích...


LISABON -

Poti změkčení legislativy týkající se umělého přerušení těhotenství hlasovali poslanci vládní většiny pravého středu. Návrhy na změnu příslušných zákonných ustanovení a na uspořádání referenda podaly čtyři levicové strany opozice.

Po bouřlivé diskusi přijal parlament jen rezoluci o prevenci interrupcí požadující zejména zavedení sexuální výchovy do škol.

Debaty o umělém přerušení těhotenství v Portugalsku oživil proces v Aveiru, v němž stanulo před soudem 17 osob. Sedmi ženám, které se interrupci podrobily, hrozil až tříletý trest vězení. Všichni obvinění byli 17. února osvobozeni.

Potraty jsou v Portugalsku povoleny jen v případě ohrožení života matky do 12 týdnů těhotenství, v případě nebezpečí vrozené deformace novorozence (do 24 týdnů) nebo v případě, že byla žena znásilněna (do 16 týdnů).

Odhaduje se, že se v Portugalsku každoročně nelegální interrupci podrobí 20 tisíc až 40 tisíc žen. Jen několik stovek potratů je provedeno legálně.

V posledních měsících se mobilizovali stoupenci i odpůrci interrupcí. Petice požadující referendum o částečně legalizaci interrupcí do desátého měsíce těhotenství získala přes 120 tisíc podpisů. Odpůrci liberalizace interrupcí však oznámili, že shromáždili přes 190 tisíc podpisů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?