Při stíhání asistované sebevraždy bude v Británii klíčový motiv

26. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie zveřejnila pravidla týkající se takzvané asistované sebevraždy, která kladou důraz na motivaci, ale nevyjímají z odpovědnosti blízké příbuzné. Hlavní prokurátor Keir Starmer zdůraznil, že nejde o legalizaci eutanazie.


Každý případ bude nadále vyšetřovat policie, ale Starmer dnes zveřejnil polehčující okolnosti pro stíhání. Podle něj není pravděpodobné, že budou stíháni lidé, jejichž hlavním motivem při asistování sebevraždě bude soucit. Klíčové také bude, zda se oběť rozhodla dobrovolně a měla k dispozici všechny informace.

Podle britských zákonů je napomáhání sebevraždě zločin, který je možné potrestat až 14 lety vězení. Přesto od roku 2002 zhruba stovka Britů spáchala „asistovanou sebevraždu“ v ústavu Dignitas ve švýcarském Curychu. Nikdo z příbuzných, kteří je doprovázeli, v Británii nebyl stíhán.

Dnešní směrnice pro interpretaci zákona následuje po rozruchu vyvolaném případem sedmačtyřicetileté Debbie Purdyové, trpící roztroušenou sklerózou. Purdyová chtěla mít záruku, že její manžel nebude stíhán, když ji bude provázet do Švýcarska, až se ona rozhodne ukončit svůj život.

Její případ zamítly prvoinstanční i odvolací soudy, ale Sněmovna lordů loni v červenci rozhodla, že nejasnosti kolem zákona o sebevraždě porušují její lidská práva. Starmer pak loni v září vydal předběžná pravidla pro interpretaci zákona, která byla předložena veřejné diskusi, a dnes zveřejnil jejich definitivní verzi.

Ta již neobsahuje směrnici, podle níž nebudou „pravděpodobně“ za pomoc při sebevraždě stíháni blízcí příbuzní. Starmer uvedl, že řada reakcí na tento návrh zdůrazňovala, že mezi blízkými příbuznými mohou být „antagonistické a manipulativní“ vztahy. Současně směrnice kladou menší důraz na zdravotní stav oběti, například na to, zda je smrtelně nemocná.

„Pravidla se nyní zaměřují více na motivaci podezřelých a méně na charakteristiky oběti,“ řekl Starmer. „Směrnice nemění zákon o asistované sebevraždě a neotevírají dveře k eutanazii.“
Zdůraznil rozdíl mezi pomocí při sebevraždě a eutanazií, při níž někdo vezme druhému život. Eutanazie bude nadále stíhána jako vražda nebo zabití.

Britské listy připomínají, že by podle nových směrnic byla stíhána Kay Gilderaleová, která zabila svou paralyzovanou dceru a byla obviněna z pokusu o vraždu. Soudce, který v lednu její případ posuzoval, kritizoval prokuraturu za to, že ji vůbec stíhala, a porota ji za ani ne dvě hodiny osvobodila.

Pro asistovanou sebevraždu v některých „pečlivě vybraných případech“ se dnes v televizním rozhovoru opět vyslovil také známý britský spisovatel Terry Pratchett. Jednašedesátiletý autor trpí Alzheimerovou nemocí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?