Protest slovenských sester za vyšší platy podle ministerstva slábne

13. 1. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Protest zdravotních sester na Slovensku za změny v systému odměňování pracovníků ve zdravotnictví slábne. Část sester odvolala hromadné výpovědi, kterými chtěly přimět vládu premiéra Roberta Fica ke splnění svých požadavků. Vyplývá to z informací slovenského ministerstva zdravotnictví.


Výpovědi loni podalo více než tisíc zdravotních sester zejména ve větších státních nemocnicích. Podle ministerstva zdravotnictví začátkem tohoto týdne trvalo na výpovědích v šesti zdravotnických zařízeních 716 zdravotních sester, tedy jen zlomek z jejich celkového počtu. Dalších 547 sester výpovědi stáhlo.

Ministerstvo i zástupci zdravotníků se v minulosti opakovaně vzájemně obviňovali z vytváření tlaku na zdravotní sestry ohledně výpovědí. Výpovědní lhůta nespokojeným zdravotním sestrám uplyne postupně na konci ledna a února. Podle ministerstva zdravotnictví nemocnice mezitím zaměstnaly 125 nových sester a hromadné výpovědi prý neohrozí poskytování zdravotní péči.

Nejvíce výpovědí zdravotních sester zaznamenala nemocnice v Prešově, kde desítky sester tento týden nenastoupily do práce, protože si nechaly vypsat neschopenku. Není známo, zda tento krok souvisí s hromadnými výpověďmi zdravotníků.

K hromadným výpovědím přistoupily zdravotní sestry po schválení novely zákona ohledně odměňování pracovníků ve zdravotnictví, která prý nezohlednila jejich požadavky. Nezamlouvá se jim například, že zákon se nebude vztahovat na všechny zdravotnické pracovníky a že mzdy nezohlední praxi. Zdravotní sestry také kritizovaly nový, prý nevýhodný způsob výpočtu platů. Ministerstvo zdravotnictví v reakci uvedlo, že zmiňované změny povedou ke zvýšení platů mnoha sester. Ministr zdravotnictví Viliam Čislák dříve řekl, že naplnění všech požadavků zdravotních sester by si vyžádalo dodatečných 135 milionů eur (3,65 miliardy korun).

Hromadnými výpověďmi se zdravotní sestry na Slovensku inspirovaly u lékařů, kteří podobnou akcí ochromili v roce 2011 provoz řady nemocnic v zemi a vymohli si od státu zvýšení svých platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?