Rakovina podle vědců stála v roce 2009 země EU 3,22 bilionu Kč

14. 10. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovina stála v roce 2009 členské země Evropské unie 126 miliard eur (3,22 bilionu korun). Uvedli to výzkumníci z Oxfordu v článku, který zveřejnil britský odborný časopis The Lancet. Většinu částky přitom připisují ztrátám mimo oblast zdravotnictví.


„Stanovit, jakou ekonomickou zátěží je rakovina v EU, chce nejen zvážit náklady zdravotního systému, ale také odhadnout finanční ztráty spojené s pracovní neschopností (invalidita, předčasná smrt) a péčí, kterou poskytují zdarma blízcí pacienta,“ vysvětlili vědci.

Náklady na zdravotnictví představují u ekonomické zátěže rakoviny v unii méně než polovinu, 40 procent. Například ztráty produktivity v důsledku předčasných úmrtí přijdou podle vědců země EU na zhruba 43 miliard eur (1,01 bilionu korun).

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?